Прочитај ми чланак

Ипак референдум за бриселски споразум?

0

01sns-_620x0

(Новости)

Странке одлучивале, Влада би у понедељак требало да потврди бриселски предлог о нормализацији односа Београда и Приштине. СНС, СПС и УРС подржали. Вучић: Не искључујем референдум, ако не буде јединства. Скупштина до четвртка.

Влада Србије у понедељак би требало да потврди споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, који је у петак у Бриселу парафирао премијер Ивица Дачић, али постоји чак и могућност да се о њему изјасне грађани на референдуму!

Иако су у недељу печат на тај документ „ударили“ врхови кључних партија владајуће коалиције, који су подржали предложени текст, лидер напредњака и први потпредседник владе Александар Вучић није искључио ни опцију општег изјашњавања о том тексту, ако се „не успостави народно јединство“.

Пошто Дачићев кабинет усвоји текст, он би најкасније до четвртка требало да се нађе у Народној скупштини. У међувремену, државни врх консултоваће се са представницима Срба са Косова и Метохије, који одбијају план Кетрин Ештон.

И управо је ту нови заплет напетог косовског трилера. Јер, ако наши сународници одбију да примене споразум, није искључено ни орагнизовање референдума.

Серију званичног изјашњавања страначких врхушки о бриселском папиру започела је СНС. На седници Главног одбора, која је трајала чак шест сати, споразум је подржало 377, а осморо делегата са КиМ били су против. Два члана су била уздржана.

– Одлучили смо да наши министри у влади подрже предлог споразума, јер он не признаје никакву независност Косова и у датим околностима је то највише што се могло учинити. Никога нисмо издали. Борили смо се срцем. Легао сам на патос не желећи да прихватим све оно што су тражили. А, неки људи са Косова нису знали ни шта пише у споразуму, јер им је речено да то значи столицу у УН, чега уопште нема – поручио је Вучић после седнице.

Али, лидер напредњака открио је и да га је Главни одбор овластио да, уколико се не „успостави јединство људи у Србији“, може председништву да предложи на који начин ће се грађани изјаснити о споразуму.

– Не искључујем ни референдум о том питању. То није питање да се неко скрива иза народа, јер није у стању да донесе одлуку. Ја се не кријем, отворено кажем шта је за Србију боље или мање лоше. Уколико би народ био против, пала би влада и морао бих да поднесем оставку.

Лидер напредњака поручио је и да нико нема права да каже да је споразум катастрофалан:

– Спреман сам да разговарам са свима у опозицији, али не и онима који кажу „условљавамо вас“ или онима који нам прете, и „разговарају“ моткама. Њима ће држава добро да покаже да од ње нису јачи. То вам гарантујем. Бандитска Србија неће победити нормалну и пристојну Србију коју желимо да градимо. У те бандите не убрајам оне људе који мисле да је споразум лош и за то наводе аргументе, а не проклињу децу и помињу црне барјаке. Али, не прихватам ни примедбе оних који су своје послали у Лондон и Париз, а нама објашњавају да су то најгори градови.

Два сата пре напредњачке сесије председништво СПС једногласно је подржало парафирање бриселског текста. Премијер Србије и лидер социјалиста Ивица Дачић поновио је да Београд није признао Косово, “већ је сачувао оно што се сачувати могло“.

– Сваки пут када сам ишао ка канцеларији Кетрин Ештон осећао сам се као да идем на стрељање, али за народ се мора борити. Ми на Западу немамо савезника, а наши пријатељи који нису признали Косово нису у ситуацији да воде главну реч. Сада први пут постоји гаранција да косовска војска неће нападати север Косова. Никада нећемо признати независност Косова, па макар и по цену европских интреграција.

Дачић је уверен да ће већина посланика у парламенту подржати споразум, након што га претходно прихвати и влада, наводећи да сада треба да идемо ка коначном решењу за КиМ за шта ће нам бити потребна помоћ Русије. Али, он није за расписивање референдума:

– У овом моменту није потребно питање – за Косово или ЕУ, јер ће и то довести до непотребних подела. Договор не треба да буде ни на чију штету – ни Срба са Косова, ни Срба из централне Србије.

Споразум је подржало и председништво Уједињених региона Србије.

– Прилике за бољи споразум пропуштене су пре десет или петнаест година. У Бриселу је остварен максимум. Да се са споразумом и даље чекало, позиција Београда би била још гора. Ни ово није идеално, али се обезбеђује трајан мир и стабилност на Косову и максимална заштита права Срба – поручио је Млађан Динкић, лидер регионалиста.

За разлику од главних актера у власти који бране споразум, ДСС је позвала председника Србије и Владу да поднесу оставке и затражила хитно расписивање референдума. Они ће данас Дачићевом кабинету предати своје захтеве.

– Нећемо одустати од протеста док се север Косова не врати под управу Србије. Народ мора да се изјасни и јасно каже шта мисли, а не шта мисли наша поткупљена политичка класа. Србија је имала своје надлежности на северу Косова, а сада су их пренели као неку ствар у другу државу. Изручили су их Хашиму Тачију и сада их обмањују да ће им бити боље – поручио је Слободан Самарџић потпредседник ДСС.

Посланичка група „Заједно за Србију“, чији је шеф Душан Петровић, оценила је да парафирање споразума отвара простор за евроинтеграције и суштинско уређење односа Срба и Албанаца.