Прочитај ми чланак

ИНТЕРВЈУ Драган Ђилас: Вучић и Весић су већ изгубили Београд

0

"Вучић и Весић су Београд већ изгубили, а са променом у медијима и спречавањем притиска на бираче, изгубиће и Србију... Борба за изборне услове је прекретница за нашу земљу - или ћемо живети као сав нормалан свет или ћемо склизнути у потпуни тоталитаризам и неофашизам. Нико нема луксуз да ставља личне симпатије, тежње за позиционирањем унутар опозиције испред националног интереса... Мариника је храбра, најхрабија, не зауставља се, али и једна од многих од Суботице до Куршумлије који се боре", каже у интервјуу за Нова.рс Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде.

Ђилас за наш портал одговара на питања о опстанку Удружене опозиције Србије, наводним сукобима са Вуком Јеремићем, спекулацијама о кандидатури Маринике Тепић за председника, да ли се осетио прозваним после позива Банета Трифуновића опозицији да се “дозове памети”, да ли би ишао на РТС, као и о 150 тужби које је поднео против функционера власти и медија…

После одлука да ССП, синдикат Слога и ПЗП, с једне стране, и Народна странка са друге стране формирају одвојене одборничке групе у београдској скупштини, а затим одлуци ваше странке и ДС да са ПСГ пише изборне услове, може ли Удружена опозиција Србије да опстане?

Ми смо тренутно у фази борбе за изборне услове. То можемо да урадимо само удружени. Ко то не разуме, не разуме шта би се десило са Србијом да не добијемо слободне изборе. Ова борба је прекретница за нашу земљу. Или ћемо живети као сав нормалан свет или ћемо склизнути у потпуни тоталитаризам и неофашизам.. У тој ситуацији нико нема луксуз да ставља личне симпатије, тежње за позиционирањем унутар опозиције испред националног интереса. То је мој став.

Када су биле поплаве, људи су из руке у руку додавали џак само да се одбранимо. Нико није питао ко је лево, а ко десно. Сада смо у истој ситуацији.

Опозиција нису само политички субјекти регистровани као странке или покрети. Опозиција је свако ко је против режима. И видеће и они који сад немају вере у то да је могуће, а видеће и режим шта значи то уједињење.

Прича се да су наводно лоши односи вас и Вука Јеремића кумовали сукобима у УОПС-у. Да ли имате икакву комуникацију?

Има једна кафанска песма “Нека приче само круже…”.

Коме сте ближи ПСГ или Народној странци?

Ако сам се већ вратио у политику знајући шта ће ми режим урадити, ако већ пролазим све што пролазим, ако ме прогањају сваки дан без престанка, а прогањају ме, не радим и не издржавам то све да бих се бавио темама које могу да дају сензационалистички наслов за једнократну употребу. Бавим се много озбиљнијим стварима. А то је план за извлачење Србије из дубоке политичке и економске кризе. Ми тај план имамо. Не шта би требало, већ како ћемо то урадити. Заједно са свима који такву визију Србије деле.

“Вучића сам два пута победио један на један”

Кад сте последњи пут играли баскет? Да ли би опозициона “петорка” била јача од СНС – они имају јаког тешког центра и тренера (Вучића)?

Тај јако тежак центар је доказан у лупању банана десетогодишњем детету.

Ипак да се вратимо на терен политике. Победио сам га један на један и то два пута. Али није ово борба појединаца. Појединац сам не може ништа. Суштина је ко чини тим. Данас се све оно најбоље што Србија има налази међу онима који се боре против Вучића и његовог тима.

Које ће изборне услове ССП заједно са ДС и ПСГ испоставити властима?

Прецизне и мерљиве. Оне који се тичу ослобађања РТС-а, спречавања механизма уцене запослених у јавним предузећима који су стављени у ситуацију да им посао зависи од сигурног гласа за режим. То је питање опстанка Србије. Можда неком ово звучи претерано, али ја стојим чврсто иза тога. Или ћемо се изборити за слободне изборе и напокон почети да живимо уместо да се свакодневно за живот боримо, или ћемо нестати као народ. Нисам ушао у све ово само да бих покушао. Превелика је цена. Ушао сам да бих промене остварио. Онда нема превелике цене.

Баш за наш портал почетком ове године рекли сте да Вучић неће бити власт још четири године. Прилика су избори који ће према најавама бити одржани почетком 2022. Имате ли разлога за оптимизам?

Србија и њени грађани имају разлог за оптимизам. Не само ја. Уосталом, видећете ускоро. Разговараћемо о овом за годину и по дана. Сачувајте овај текст.

Са ким ћете рушити Вучића?

Ми ништа не рушимо. Ми хоћемо да градимо бољу Србију. Предуслов за то је победа над Вучићем. То ћемо радити са сваким ко је искрено против њега и његовог система вредности. И са онима који за мене никад неће гласати.

Бане Трифуновић позвао је опозицију да се дозове памети. Да ли се осећате прозваним?

Огроман је број људи који су свакога дана, али заиста свакога дана, од Суботице и Кикинде, до Врања и Куршумлије, изложени најстрашнијој тортури и малтретирању. И не само они, него и чланови њихових породица, пријатељи. И то само зато што су опозиција, што се боре за промене. И поред свега, и поред свакодневних понуда да се продају, да им се живот промени из корена, они не одустају. Мислим да ти људи заслужују бар толико да их нико не вређа.

Неки вас већ виде као будућег премијера. Имате ли такве амбиције?

Моја амбиција је да Србија више никад не дође у стање у коме се сада налази. Да сменом режима направимо систем који ће онемогуцити концентрацију моћи. Знам како то може да се уради. План имамо.

Утисак је да је из ССП Мариника Тепић највише истурена, а последњих месеци посвећена је откривању сумњвиих уговора министарстава и државних предузећа са приватним фирмама, блиским власти. Спекулише се да би она могла да буде кандидат за председника. Да ли се то спрема?

Мариника је одлучан и искрени борац у борби против режима. Не зауставља се, храбра је. Најхрабрија. Она је једна од многих од Кушумлије до Суботице који се боре, али наравно нису толико видљиви. То знам јер путујем по Србији и срећем их у сваком месту.

Што се тиче председничког кандидата о томе ћемо јавно говорити када се изборимо да уопште имамо изборе.

Многи сматрају да опозиција има највеће шансе баш у Београду. Кога бисте из редова опозиције волели да видите на месту градоначелника?

Вучић и Весић су Београд већ изгубили. Са променом у медијима и спречавањем притиска на бираче, изгубиће и Србију. На друго питање Вам нећу одговорити и верујем да разумете зашто.

Зашто воли Весну Писаровић?

Недостаје ли вам кафана? Има ли ССП омиљену кафану у којој се окупљате?

Ја сам ваљда редак пример човека који воли кафану, а не пијем алкохол. Имамо омиљену кафану, али бих овом приликом сачувао власника непотребног малтретирања…

Људе је мало збунио ваш музички избор у једном од текстова Нова.рс. Откуд Весна Писаровић на њему?

Свака песма коју сам изабрао ме везује за неке лепе успомене и тренутке. Песма “Ти си само један” – посебно. И овде ћу се зауставити са објашњењем.

У више наврата рекли сте да се манипулише истраживањима јавног мњења која медији преносе. Да ли опозиција, односно ваша странка наручује истраживања? Како стојите према њима?

Апсолутно се манипулише истраживањима која не преносе, дозволите ми да вас исправим, медији већ пропаганда гласила режима. Пропаганда има за циљ да убије веру у људима и да створи уверења да су сви исти и да је немогуће да се било шта промени. А истина је управо супротна. Данас Александар Вучић више нема већину народа иза себе.

Странка слободе и правде је на улицама Београда спровела акцију “Ко не труби тај је Весић”. То је такође истраживање расположења људи. Не намештено, већ стварно и без страха испитаника. Бука је била велика као што знате. После Нове године ћемо изаћи са истраживањима која смо спроводили у последњих неколико месеци. Неки ће бити врло незадовољни. Ја нећу бити међу њима.

Из ове перспективе како гледате на одлуку о бојкоту избора?

Одлука је била часна, тешка и добра. Имамо једнопартијски парламент који је разоткрио какви људи представљају режим и воде Србију. То је неодрживо стање и због тога је Вучић најавио изборе још пре него што је формирао Владу.

Бојкот је довео до признања ван Србије да имамо на делу хибридни режим и одусуство демократије. Бојкот ће скратити њихову владавину. То нам је и био циљ који смо испунили.

Може ли опозиција себи да дозволи још један бојкот?

Ствар је у томе сто Вучић себи не може да дозволи још једну изборну фарсу. Све је урадио да бојкот пропадне, али све. И није успео. И он то зна. Све ће урадити да одржи ово стање. И неће успети. И то зна.

У Скупштини Србије помињете се можда и више него Александар Вучић, али уз наводе да сте лопов, да сте покрали земљу и градски буџет…, а недавно је поменут и ваш брат. Како то утиче на вашу породицу?

Свако ко чита овај текст нек проба да замисли да се уместо мог лица на свим насловним странама, свим јутарњим програмима, свим “дневничким емисијама”, у свим устима посланика налази име или лице његовог или њеног брата, оца, сина. Стално. Сваки дан, без престанка, годинама. И добићете одговор на ово питање.

Да ли се осећате угрожено?

Не. Угрожена је Србија.

Колико сте тужби поднели због напада у медијима, а колико против представника власти?

Око 150. Заиста не знам колико против медија, колико против политичара јер не разликујем Вучићевића од Весића, Митровића од Бакареца, Србе Филиповића, Глишића, Јованова #свисуисти.

Колико је тих процеса окончано и како?

До сада имам преко 30 пресуда којима је судским путем утврђено да је то што су писали или говорили о мени била лаж. На жалост казне су исувише мале и они настављају даље да изговарају лажи.

Неке ваше колеге недавно су били на РТС-у у емисији “Реч на реч”. Да ли је вас неко звао на РТС и да ли бисте се одазвали позиву?

Није ме нико звао на РТС већ годинама. РТС неће да објави ни деманти када га напишем, а само је председник државе на РТС-у више десетина пута лагао како сам украо стотине милиона евра. И ништа.

Да ли ћу ићи на РТС зависи од формата. Да будем кулиса у стварању привида ослобађања медија, свакако нећу.