Прочитај ми чланак

ИНФОРМЕР ЛАЖИРАО ИСТРАЖИВАЊА УН да би доказао нужност разграничења Срба и Албанаца

0

Информер фалсификовао истраживања УН како би доказао нужност разграничења Срба и Албанаца

Лист Информер је у свом штампаном издању од 21. августа објавио текст насловљен са „ЕВО ЗАШТО МОРА РАЗГРАНИЧЕЊЕ! Шиптара ће 2100. бити чак 4,7 милиона више од Срба! УЖАСАВАЈУЋЕ ПРОЦЕНЕ ДЕМОГРАФА УН-а“ у којем се не наводи који „демографи Уједињених нација“, нити које конкретно истраживање стоји иза оваквих процена које се представљају као доказ неопходности разграничења Срба и Албанаца.

Званични подаци Уједињених нација се, међутим, прилично разликују и по конкретним вредностима и по методологији истраживања.

Информер пише: Експерти УН наводе да Срби имају изразито негативан, а Албанци позитиван природни прираштај. Према њиховој процени, које се заснива на постојећим стопама наталитета, али без миграција, Срба ће 2050. године бити 6,2 милиона, а 2100. године свега 4,3 милиона. На другој страни, Албанаца ће 2050. бити око шест милиона (готово исто као Срба), али ће њихов број 2100. године скочити на око девет милиона.

Уједињене нације заиста објављују публикације које се баве пројекцијама броја становника и, између осталог, имају и део који се односи на „нулту миграцију“, односно на пројекцију броја становника једне земље чији би се број становника мењао само повећањем или смањењем фертилитета и морталитета, не укључујући миграције, међутим те пројекције су прилично различите од оних које Информер наводи.

Уједињене нације не праве пројекције по националном кључу, те се у њиховим извештајима не могу прочитати процене укупног броја Срба и Албанаца, већ становника држава без обзира на националну припадност. Такође, не постоји Балкан као посебна целина, већ се земље Балкана по овој класификацији налазе у већој целини – Јужној Европи. Како Косово није чланица Уједињених нација у овим извештајима су пројекције за Косово укључене у пројекције за Србију.

Будући да процене популације укључују упоредну анализу три фактора – стопу фертилитета, морталитета и миграције, уклањањем миграције из ове једначине, значило би да ће, према Информеровом тумачењу, Албанци имати скоро 4 пута већу стопу природног прираштаја од Срба.

Међутим, како показују подаци УН, осим што се Србији предвиђа негативан природни прираштај, предвиђа се и да ће Албанија до 2100. изгубити више од шестине садашњег становништва само утицајем негативног природног прираштаја.

Ако посматрамо и Косово на којем је већинско становништво албанско за које овај извештај не даје посебне податке, такође се на дужи рок предвиђа пад становништва.

Извештај о проценама популације Косова који је Агенција за статистику Косова припремила 2017. у сарадњи са експертима Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) нема посебан део који се односи на процене без миграције, али предвиђају укупни пад становништва Косова у наредних неколико деценија. У Информеровим наводним проценама то се ни приближно не дешава, већ се албанско становништво више него дуплира за мање од 100 година.

Информер даље нетачне податке наводи као кључни доказ потребе разграничења Косова: Баш због ове драматичне прогнозе, стручњаци тврде да је држави Србији преко потребно разграничење с Албанцима. У супротном, упозоравају они, Србија ће за сто година бити већински албанска земља!

Информерови стручњаци који наводно тврде да је „Србији преко потребно разграничење“ су четири саговорника који су упитани да прокоментаришу ове „драматичне прогнозе“ од којих ниједан речју није поменуо разграничење Косова.

Најближа је била политиколошкиња Јелена Вукоичић која се изјаснила против замрзнутог конфликта и рекла да Албанци имају претензије према југу Србије, те да би „постизање неког одрживог решења за Косово ставило тачку на овај потенцијално опасан процес“, док остали саговорници нису помињали разграничење.

 

Разграничење је, дакле, у везу са непровереним демографским подацима довео сам Информер. Овај текст је пренео и лист Ало.