Прочитај ми чланак

ИН4С: Младић и Караџић ускоро у Русији – Биће размењени за заробљене НАТО официре?

0

С друге стране, руска војска је заробила двојицу добровољаца из Америке, иначе бивших припадника америчке армије. Роберт Друк и Анди Хуин, обојица из Алабаме, заробљени су од стране руских снага прошле недеље на периферији Харкова, саопштио је тада The Daily Telegraph

ИН4С сазнаје да западни званичници воде преговоре са руском страном о размјени ратних заробљеника и страних плаћеника са Србима који су утамничени у европским затворима.

Како каже извор “једна страна у преговорима инсистира на принципу ‘сви за све’, како по питању размјене странаца тако и по питању размјене украјинских за руске заробљенике“.

С друге стране, Русија тражи да се из европских затвора ослободе хашки затвореници у замјену за заробљене америчке, канадске, британске официре и хрватске добровољце који су заробљени од стране војске Донбаса.

У хрватским затворима се налази 22 Срба, који су осуђени за „ратне злочине“.

На питање уредника портала ИН4С, Гојка Раичевића, да ли је тачна информација да западни званичници воде преговоре са руском страном о размјени ратних заробљеника и страних плаћеника са Србима који су утамничени у европским затворима, те да Русија тражи да се из европских затвора ослободе хашки затвореници у замјену за заробљене америчке, канадске, британске официре и хрватске добровољце, син генерала Младића, Дарко Младић је казао да о томе нема сазнања, те да је исто  питање добио од руских државних медија.

„Ја о томе ништа не знам, иако сам такво питање добио прије пар дана од руских државних медија. Ја у принципу подржавам свако решење, које води мирном расплету ситуације и деескалације, и у том смислу, ако томе доприноси ова размена, наравно да подржавам“, истакао је Дарко Младић за ИН4С.

ИН4С подсјећа да је неколико заробљеника, страних плаћеника, је већ осуђено на смрт. Суд Доњецке Народне Републике (ДНР), осудио је Британце Шона Пинера и Ејдана Аслина, као и Мароканца Саудуна Брахима, на смрт. Тада је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, рекао да су тројица осуђених на смрт „починили злочине на територији ДНР“.

С друге стране, руска војска је заробила двојицу добровољаца из Америке, иначе бивших припадника америчке армије. Роберт Друк и Анди Хуин, обојица из Алабаме, заробљени су од стране руских снага прошле недеље на периферији Харкова, саопштио је тада The Daily Telegraph.

Још раније, 15. марта, Русија је формално напустила Савјет Европе – тијело надлежно за праћење поштовања људских права са сједиштем у Стразбуру. Тада је шеф руске делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Пјотр Толстој, предао писмо шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова генералном секретару СЕ у којем је наведена таква одлука, писао је раније ИН4С.

Радован Караџић и Ратко Младић поново су дошли у жижу јавности након изјаве директора Роскосмоса, Димитриј Рогозин, који је твиту на свом налогу рекао да се нада брзом изласку из затвора његових пријатеља Караџића и Младића.

„Два хероја братског српског народа и два моја пријатеља. Професор Радован Караџић – бивши председник Републике Српске у Босни и Херцеговини и генерал Ратко Младић – легендарни командант Војске Републике Српске. Од 1994. до 1996. често смо се састајали. Једном ћу вам испричати о томе детаљно“, написао је Рогозин својим пратиоцима на Твитеру.

Он је рекао да се нада да ће „Караџић и Младић бити извучени из хашких тамница, где већ дуги низ година покушавају да их осуде за туђе злочине, које су инспирисале Сједињене државе и њихови помагачи.“

„Срби у Босни и српски народ у цјелини остају вјерни традицији нашег вишевјековног пријатељства. Надам се да ће Црногорци збацити издајнике са власти и вратити се нашој породици. Само слога Србина спасава“, истакао је Рогозин на твитеру.

Подсјећамо, предсједник Русије Владимир Путин потписао је законе о неизвршавању одлука Европског суда за људска права после 15. марта, тако да ће одредбе тог суда престати да буду основа за преиспитивање одлука руских судова.

Државна дума Русије је 11. јуна усвојила пакет од два нацрта закона који подразумевају да се наредбе Европског суда за људска права, изнете после 15. марта, неће испуњавати у Русији, као и да ће престати да буду основа за преиспитивање одлука руских судова.

Москва је 15. марта саопштила да иступа из Савета Европе и Европске конвенције за људска права, наводећи да ће испуњавати одлуке Европског суда за људска права уколико су оне у складу с Уставом Русије.