Прочитај ми чланак

ИМАМО 317 ДОЖИВОТНИХ ПОСЛАНИКА Не могу без библиотеке

0

skupstina srbije zastava Srbije

Србија има 250 “обичних” народних посланика, али има и 317 доживотних посланика који су власници трајних посланичких легитимација.

Међу доживотних посланицима су и бивши премијери, министри па и лидер ЛДП Чедомир Јовановић који нам је признао да још није подигао своју легитимацију. На списку доживотних посланика су и актуелни министар одбране Братислав Гашић и једна од „моделсица“ Невена Аџемовић. Своју легитимацију узели су и готово сви бивши посланици ДСС, ЛДП, УРС и СРС.

Сви које су позвали кажу да досад ниједном нису искористили право да обиђу библиотеку, архив и клуб посланика Скупштине. На питање зашто су уопште узели легитимацију углас одговарају: “Носталгија за временом када су били посланици.” Бивша посланица Нове Србије Невена Аџемовић каже да из приватних разлога није стигла да употреби привилегију коју има, али да ће чим јој обавезе дозволе да скокне до библиотеке и архива.

Министар одбране Братислав Гашић, који је био посланик мање од месец дана у лето 2012, такође је власник ове легитимације.

– Легитимацију сам узео највише због библиотеке, али засад од обавеза не стижем да је користим – рекао је Гашић. 

Библиотека, па ресторан

Трајна посланичка легитимација подразумева да посланици могу да посећују библиотеку и архив која има на хиљаде докумената и књига о политичком животу. Не могу бесплатно да користе паркинг или плаћања путарина, а могуће је и коришћење скупштинског ресторана познатог по ниским ценама, иако се ова могућност нигде не помиње у прописима.

Радикал Немања Шаровић један је од ретких који није желео да подигне своју доживотну посланичку легитимацију и то из врло специфичног разлога: неће да документ са потписом председнице Скупштине. Један од ретких који користи ову привилегију јесте несуђени председник ДСС Милош Алигрудић.

– Три пута сам обишао библиотеку, она ми је значајна не само у политичком раду него и за моју професију, адвокатуру – каже Алигрудић. Ово правило увела је власт ДС, а надоградила већина СНС. 

Ценовник у скупштинском ресторану

Иако се нигде не наводи, доживотни посланици могу да користе и ресторан у парламенту познат по ниским ценама.

Гурманска пљескавица 197
Печурке на жару 105
Пилећи батак на жару 133
Ослић 151
Јунећа чорба 111
Помфрит 40
Кромпир-пире 35
Шопска салата 48
Купус салата 14
Грчка баклава 52
Еспресо са млеком 15
Кисела вода 3 

(Блиц)