Прочитај ми чланак

ИМАЛИ ПУТНИКА У АВИОНУ: Државним авионом у Грчку на море ишла Ана Брнабић?

0

Лет за Скијатос службеним авионом Владе Србије, и два месеца касније права је мистерија. Жалба против авио службе из Немањине 11 предата је Поверенику за информације од јавног значаја. У Транспарентости Србија кажу да се као једино решење намеће поступак пред Управним судом.

Овај лет не почиње питањем: Има ли пилота у авиону? Ситуација је, ипак, мало озбиљнија: Ко су били путници? Без листе са именима оних који су 15. јула прошли кроз ВИП улаз београдског аеродрома, владин службени авион није ни смео да полети ка Скијатосу. А ту су и камере за надзор. Па, ко су мистериозни путници?

„Тим летом је путовала премијерка Ана Брнабић и зато јој постављамо два питања: којим је то државним послом отишла на Скијатос 15. јула и друго – који је то важан државни посао који је коштао грађане 11 хиљада евра“, упитала је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

„Мислим да би Влада Србије унапред требало да обавештава грађане о томе где путују њени функционери, кад би влада увела такву праксу не би било ових дилема“, нагласио је Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

На захтев за списком путника, и то не само са лета за Скијатос, било је и других у јулу и августу, авио служба Владе Србије није одговорила. Уместо захтева, од данас је актуелна жалба упућена на адресу Повереника за информације од јавног значаја.

„Очекујемо да почне да се меша у свој посао и нека докаже да није страначка личност и нека наложи влади да нам да списак путника“, додаје Мариника Тепић.

„Повереник није надлежан, службе владе немају статус посебних државних органа, него се третирају као влада, па је могућ само онај дужи и тежи пут, а то је поступак пред Управним судом“, каже Ненадић.

Авион „Ембраер“ је у Владином власништву од прошлог октобра, а из Бразила (претходни власник била је фармацеутска компанија из те земље која је купила Галенику), слетео је под ознаком строго поверљиво.

„Зато што је то авион који није авион Александра Вучића или авион Ане Брнабић, који нико неће носити кући. То је ствар безбедности и сигурности земље и најважнијих државних функционера. Ви погледајте да ли је под строго поверљиво набавка свих осталих државних авиона у свим осталим земљама“, казала је тада премијерка Брнабић.

Кад су летели „Фалконом“ или „Лир џетом“, због година производње, у фокусу је било питање њихове безбедности, са „Ембраером“ не знамо ни одговор на питање – има ли путника у авиону?

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!