Прочитај ми чланак

Икодиновић одржао лекцију Вучићу о празнику: Гамад да ми прича о застави

0

Данило Икодиновић, прослављени ватерполиста, а сада члан Народне странке, огласио се на Твитеру поводом новог празника, Дана српског јединства, слободе и правде. У објави коју је употпунио фотографијама, истакао је лицемерје председника Србије Александра Вучића, наводећи да је српску заставу славио и у време деведесетих и двехиљадитих, док је Вучић још увек позивао на убијање муслимана са скупштинске говорнице.

„Док је АВ са говорнице Скупштине убијао 100 Муслимана за једног Србина, носио гајбе пива Шешељу и Томи, ‘99 се усељавао у стан коју му је дала држава док је трајало бомбардовање Србије, моји другари и ја смо поносно волели и носили заставу. Гамад да ми прича о застави! Мрш“, написао је Икодиновић на Твитеру.

Поделио је и своје спортске фотографије са терена, на којима се види да се весели држећи српску заставу.

У Србији и Републици Српској данас се, другу годину за редом, обележава Дан српског јединства, слободе и правде. Грађани овај нови државни празник проводе радно. Државне заставе, с друге стране, видимо на свим јавним институцијама и предузећима, а због најављених прослава добар део Београда поново ће бити блокиран касније током дана.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је празник који се симболично прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта. Идеја о успостављању заједничког празника Србије и Републике Српске изнета је у јавност након састанка председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године, да би месец дана касније она и озваничена.

То би требало да значи да ће државни органи држати истакнуту државну заставу, а исто ће учинити и покрајински и локални органи, као и јавне службе (школе, болнице, јавна предузећа…), који су иначе дужни да свакодневно истичу народну заставу.

Више јавних функционера позвало је грађане да и они на својим терасама и прозорима окаче српске заставе. Министар спољних послова Никола Селаковић позвао је “наше” грађане, где год да они живе, да 15. септембра истакну заставу Србије. Он је чак навео да када то учине, усликају заставе или сниме и окаче на друштвене мреже и “поносе се тиме”.