Прочитај ми чланак

ИГРАНКА СЕ НАСТАВЉА Београд неће покренути арбитражу, припрема контрамере на таксе

0

Београд неће покренути арбитражу против Приштине због повећања такси које су уведене на робу из Србије већ је одлучено да се примене контрамере, објавиле су Вечерње новости.

Од арбитраже се одустало јер се, како преносе извори Новости, УНМИК који је у име Косова потписник ЦЕФТА споразума прогласио ненадлежним.

„У тој ситуацији Београду је преостало само да тужи тзв. Републику Косово, а појављивање Косова као правног лица у међународном праву и то на иницијативу наше стране, несумњиво би могло да се протумачи као признавање његове ‘државности’, због чега је опција арбитраже и одбачена“, наводи извор Вечерњих новости.

Једна од контрамера Београда према Приштини могла би да буде заустављање њихових камиона са робом који иду ка Европској унији.

У том случају, међутим, постојао би ризик да се и Србија оптужи за кршење Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

О будућој стратегији против такси могло би да буде речи у петак, на састанку председника Србије са представницима Срба са Косова и Метохије.