Прочитај ми чланак

ИДЕНТИФИКОВАНИ Вучићеви браниоци испред РТС: Један од њих заменик директора

0

Студенти удружења „1 од 5 милиона“ данас (четвртак) би требало да објаве нека од имена људи који су били испред зграде Радио-телевизије Србије у уторак увече као подршка председнику државе који је гостовао на Јавном сервису.

Студенти су, према нашим незваничним сазнањима, током јучерашњег дана на основу низа снимака и фотографија са протеста испред РТС идентификовали више особа које раде у јавном сектору а које су добровољно или под принудом дошли да подрже Александра Вучића.

Фото: Србин.инфо

Према незваничним информацијама до којих је Данас дошао, на једном од снимака види се да је међу окупљенима који су дошли као подршка Вучићу био и Петар Јарић, заменик директора Националне службе за запошљавање.

Док је Вучић по обичају у главу пребројао тридесетак људи који су дошли да га подрже, незваничне информације кажу да је „подршка“ довезена у бар два аутобуса.

Можда је заиста и било тридесетак оних који су се ту нашли због подршке и страха да се председнику нешто не деси кад му студенти приђу и поставе питање, али је знатно више било оних који су ту „јер им је то посао“. Од полицајаца у униформама, преко полиције у цивилу, припадника тајних служби, до људи који по понашању и организованости подсећају на навијаче са озбиљним стажом и милитантним побудама.

Уз стандардне повике „Вучићу, Србине и Ђиласе, лопове“ оно што је можда одало навијачки нерв у групи која је стајала близу улаза у РТС из Таковске улице су повици „Шампиони, шампиони“ иза којег следи аплауз.

Они репортерки Н1 нису хтели да кажу кога су дошли да подрже – протест или председника, а неки су рекли да су кренули у позориште, у шетњу, па да су застали да виде о чему се ради. Додатну озбиљност ситуацији додаје и присуство особа у цивилу које су без легитимисања ограничавале пут грађанима у обручу око зграде РТС.

Опозициони Савез за Србију је овакву ситуацију описао као суспендовање државе и званичних институција. И за то окривио Вучића јер је, како се наводи у саопштењу, испред РТС-а послао „плаћене криминалне групе и батинаше“.

Тај опозициони савез је саопштио да је Вучић „на улице Београда извео плаћене криминалне групе и параполицијске формације“ чији су припадници „формирали кордон са свих страна зграде РТС-а, блокирали телима Абердареву улицу, одбили да покажу било какво службено обележје, спречили грађане да се слободно крећу, спречили медије да се крећу и извештавају са лица места, физички напали и тукли окупљене грађане“.

Како се додаје, „сада већ карактеристична Вучићева пратња, састављена од одреда ћелавих и набилдованих батинаша са капуљачама, формирајући два кордона држала је грађане, незадовољне цензуром на Јавном сервису, без могућности да се крећу“. СЗС је упозорио грађане и међународну јавност да такви Вучићеви поступци „јасно указују на његову спремност да изазове сукобе грађана и његових парамилитарних приватних фаланги, од којих ће грађани бити принуђени да се бране“ и да ће Вучић „лично бити одговоран за све што се догоди у наредном периоду“.

Снимци на друштвеним мрежама

Удружење „1 од 5 милиона“ саопштило је да нападнут њихов фотограф, што се види на неколико снимака који круже друштвеним мрежама. На снимцима се може видети и да полиција не приводи нападача већ га само склања иза полицијског кордона који је одвајао подршку студентима и подршку председнику.

Незаобилазан и Спасић

Сталан декор окупљања опозиције и било ког протеста против власти је присуство Симе Спасића, председника Удружења киднапованих и убијених на КиМ. Он је увек на страни оних који бране власт и осим мегафона са собом, понекад носи, као и прексиноћ, и транспаренте са ликовима особа које су страдале или се воде као нестале.