Прочитај ми чланак

И ЗА МИЛА? Суд у Хагу предао документа Специјалном тужилаштву Црне Горе

0

На списку је више од 15 осумњичених (идентитети нису објављени) за различита кривична дела, а документа су предата Специјалном државном тужилаштву (СДТ) Црне Горе, потврдила је данас за ТВЦГ портпаролка Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу Хелена Еглестон.

Већи број осумњичених, чија се имена налазе у списима институције из Хага, терете се за сексуално насиље, проституцију и трговину људима.

„У излагању пред Саветом безбедности УН тужилац механизма Серж Брамерц је потврдио да његова канцеларија редовно прима већи број захтева за помоћ од стране домаћег правосуђа. Од тога су неки захтеви комплекснији и самим опсегом а и значајем“, рекла је Еглестон, преноси Танјуг.

С тим у вези, како је навела, Брамерц је потврдио и да је СДТ Црне Горе упутило помоћ канцеларији тужиоца механизма, које је у складу с тиме реаговало и припремило истражни спис који је сада предат СДТ у Црној Гори који садржи „више од 15 осумњичених, од којих је много њих осумњичено за тешка казнена дела сексуалног насиља, која укључују силовање, сексуално ропство, принудну проституцију и трговину људима због сексуалне експлоатације“.