Прочитај ми чланак

И СТРАНЦИ ЋЕ ПИСАТИ тужбу против НАТО

0

Међународна офанзива за истину о последицама бомбардовања СР Југославије 1999. године

УКОЛИКО најављено координационо тело и национална лабораторија за испитивање последица бомбардовања утврде штету по здравље грађана Србије, међународни правни тим поднеће тужбу против 19 земаља НАТО које су учествовале у агресији на СР Југославију. За проверу ових тврдњи и прикупљање доказног материјала одређен је рок од две године.

Како је у петак рекао адвокат из Ниша Срђан Алексић, шеф правног тима који је себи у задатак ставио да испита све околности о утицају НАТО бомби са осиромашеним уранијумом на здравље становништва, у овом подухвату добио је подршку угледних колега из света.

– Планирам да 19. октобра присуствујем скупштини Међународне асоцијације адвоката Русије, од које сам добио подршку за писање тужбе против НАТО – рекао је Алексић за „Спутњик“. – Договор је да нас у тренутку када одлучимо да предамо тужбу појача између пет и десет најбољих руских адвоката. Добили смо и подршку кинеских колега, а уз нас је и више адвоката из земаља ЕУ. Полако се комплетира међународни тим.

Пре него што табак буде пресавијен потребно је обезбедити све потребне медицинске показатеље у прилог тези да је земљиште на овом простору засуто изузетно опасним осиромашеним уранијумом. Важан задатак ће бити анимирање стручне јавности из света.

Причу о погубном утицају бомбрадовања на здравље грађана Србије и свих који су били у контакту са штетним материјама у јавности су пре више месеци отворили адвокат Алексић и начелница Клинике за неуроонкологију Клиничког центра Србије проф. Даница Грујичић. Њихов ангажман поклопио се са иницијативом Српске краљевске академије наука, коју је подржало и око стотину чланова САНУ, да се НАТО позове на одговорност због „минулог рада“ на Балкану.

Алексић поздравља реакцију државе уз очекивања да ће њени ресурси помоћи успеху ове операције. Председник Александар Вучић подржао је предлог о оснивању координационог тела и националне лабораторије задужене за испитивање последица бомбардовања 1999. године. За почетак октобра договорен је састанак министра здравља и екологије Златибора Лончара и Горана Тривана са иницијаторима како би се договорили заједнички кораци.

– Почетком септембра био сам у Цириху на научном скупу посвећеном овој проблематици, где сам говорио о случају Србије. Они су спремни да се укључе у овај процес, јер од 2006. указују на последице бомбардовања код нас – наводи Алексић. – У плану је и пут у Берлин на састанак са Асоцијацијом адвоката Немачке, која се бори против коришћења уранијума.

ДОКАЗИ КАТАСТРОФЕ

ПРОФЕСОРКА Даница Грујичић прошле године кренула је у медијску офанзиву са циљем да домаћу и светску јавност обавести о катастрофалним последицама НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије. У свом саопштењу она је нагласила драстично повећање броја малигних обољења, којих је код нас три пута више него што износи светски просек. Повећање смртности од леукемије повећано је за чак 139 одсто, а у тлу, води и ваздуху пронађене су и опасне материје које указују на велико загађење животне средине.