Прочитај ми чланак

И С. Кореја би се постидела режије митинга у Врању: Билдовање атрофираних мишића

0

Митинг присталица Александра Вучића и хистерично одушевљење народа због посете „великог вође“, изрежирано је до те мере да се тога не би постидела ни Северна Кореја. И код нас и код њих се отворено води функционерска кампања, само што је у Северној Кореји, она нешто законито, а код нас није, јер се правимо да уважавамо европске вредности. Овако митинг присталица председника Србије у Врању оцењују саговорници Данаса, који наводе и да би због коришћења државних ресурса у Вучићевој личној камањи требало неизоставно да реагује Агенција за спречавање корупције и њен новоизабрани директор Дејан Дамњановић.

Агенција би, како кажу, требало да реагује, јер је Вучић само у једном дану успео да злоупотреби извршну власт, државна предузећа за терање радника да организовано аутобусима о трошку државе долазе да га слушају, а по старом обичају злоупотребио је и државне медије у своје страначке сврхе.

Саговорници Данаса примећује и да је са скупа у Врању, где су упадљиво изостала обележја СНС, послата и претња онима који не увиђају сву „грандиозност“ онога ко мисли да је легитимни самодржац Србије. А јасно је назначено и да се од становника Србије очекује да сањају да им је добро и када им је лоше. То је, како кажу, Вучићев тим и признао, изабравши за назив кампање „Србија сања и снове остварује“.

„То у Врању је била кампања пре кампање. А сам “покрет” чије оснивање најављује Александар Вучић је једна врста изборног слогана. Ништа осим тога“, истиче за Данас Бобан Стојановић, политиколог и додаје да Србији јесте потребан народни покрет за државу, али по својој природи у тај покрет би могли да уђу сви они који нису власт, а не сама власт.

Јер, како каже, угрожени су и народ – грађанска, политичка, идентитеска, економска, социјална и друга права, а и држава, јер њоме не управаљају институције. Додаје да се чини да је председник пристао и на план који део територије третира, као да је друга држава.

„Према томе, народни покрет за државу је потребан баш из разлога да заштити државу и народ од лоше власти. Никако не може власт да га прави. А уз то, Вучић је у кампањи да појасни, да објасни народу да ништа није прихватио у Бриселу и да се и даље представља да је највећи заштитник Срба и Србије и Косова у саставу Србије“, наводи Стојановић.

И Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли сматра да је врањански митинг и све око њега класична предизборна кампања, са циљем да се забашури оно што је договорено у Бриселу.

„Ако је неко можда и имао било какву дилему, након овог скупа у Врању нема никакве сумње да је реч о класичној предизборној кампањи, која има за циљ да додатно мобилише присталице око Вучићевог „лика и дела““, оцењује Вукадиновић.

Додаје и да је циљ овог скупа да колатерално, што је могуће више „забашури“ текући бриселски процес и прихватање такозваног „француско-немачког споразума о нормализацији односа са Косовом“.

„Зато се о овој најважнијој државној и најактуелнијој политичкој теми готово и не говори (сем пар начелних флоскула и фраза). Највећи део простора одлази на самохвалу, наводно, великим економским успесима, као и на обећања о новим великим давањима за скоро све категорије становништва“, истиче Вукадиновић.

Оно што је, како каже, посебно индикативно, јесте упадљиво одсуство масовних парола и застава са логом СНС, што је у складу са трендом постепеног склањања те странке у страну.

„Све са циљем да се направи простор за најављени „народни покрет за Србију“, као својеврсну политичку групу за подршку АВ-у и притисак на политичке противнике“, наглашава уредник Нове српске политичке мисли.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића Србија данас, слично као имагинарни опскурни свет из филма „Матрикс“, доживљава симулирану стварност, коју, великом броју медијском хипнозом успаваних грађана, намеће режим који је потчинио Србију. Као да живимо у епохи апсолутистичких монархија, или научнофантастичног тоталитаризма.

Нехотично, како каже, Вучићев тим је све то и признао, изабравши за назив кампање „Србија сања и снове остварује“ . Ради се, како каже, о дубоком сну из поменутог култног филма, који самозваним господарима Србије омогућава да варају грађане и остварују оно што лично желе.

На питање има ли нечег новог у Вучичевим порукама са скупа, Анђелковић одговара да су поруке врхунац политичке бизарности.

„Порука грађанима упућена од стране онога ко је већ дуго на власти, а није опозициони лидер који се бори да је освоји што би по ономе што говори могло да се помисли, јесте да су Србији потребни „људи који ће знати како да воде мудру политику и како да сачувају Србију од немирних вода. Тако је Вучић, ваљда незадовољан својим већ стаљинистичким култом личности за који мисли да лично мора да га догради да би био достојан њега, превазишао и Луја XИВ који је себе доживљавао као оличење државе“, оцењује политички аналитичар.

Председник Србије је, како каже, што је готово за неверицу, себе вредновао као симбол националне мудрости и државотворне генијалности. Сами за себе то нису говорили ни Јосип Броз, нити Слободан Милошевић, иако су и они подстицали друштвену атмосферу обожавања великог вође.

Коментаришући саму атосферу у врањској дворани , Анђелковић каже да није изостао сценарио у коме се види да народ обожава вођу.

“ Изрежирано је скоро па хистерично одушевљене народа због посете „великог вође“, на начин због кога се не би постидела ни Северна Кореја. Уосталом, поређење са њом додатно чини погодним функционерска кампања која се код нас као и тамо отворено води. Само у Северној Кореји, она је нешто законито, а код нас није, јер се правимо да уважавамо европске вредности, док их власт заправо негира“, истиче Анђелковић и додаје да се то види и из већ поменуте вешто створене атмосфере на скупу.

Саговорник Данаса примећује и да је утисак да је са скупа послата и претња онима који не увиђају сву „грандиозност“ онога ко мисли да је легитимни самодржац Србије. Њима се, каже, поручује „да би државу уништили за пет дана“.

„Нема везе што онај ко то поручује и ствара климу тоталитарне подршке себи, својим мрачним делима уништава државу, од националне до демократске сфере. У „Матриксу“ је, како Вучић мисли, сваку лаж могуће претворити у сан. Али брзо ће се уверити да се већина грађана Србије пробудила из мрачног сна“, оцењује на крају за Данас Драгомир Анђелковић.

Војислав МИхаоловић, лидер ПОКС-а сматра да је митинг у Врању показао сву немоћ Александра Вучића и његов панични страх од губитка власти.

Он истиче да се цео државни апарат упрегао у одбрану његове политике издаје Косова и Метохије, а да је сам Вучић злоупотребио моћ извршне власти и државна предузећа за терање радника да организовано аутобусима о трошку државе долазе да слушају његове неистине и нова лажна обећања.

Михаиловић напомиње и да Вучић злоупотребљава државне медије у своје страначке сврхе и да је то недопустиво.

„Све то ради брутално и без имало увијања, тако да је то одличан показатељ да је народ прозрео његову погубну политику и да рапидно губи поверење грађана. Сви виде и он сам да му се ближи крај, па га хвата паника“, објашњава саговорник Данаса.

Коментаришући Вучићеву најаву стварања новог државног покрета, Александар Оленик, самостални посланик оцењује да је то у ствари само ребрендирање СНС, односно да је у питању чист маркетиншки потез.

Разлог је, како каже, пад подршке грађана Вучићу, па он сада покушава да избегне личну одговорност и да је препише СНС којег ће да гурне у други план. Идеја је и да своју кривицу за распад Србије гурне у други план, заједно са СНС.

Према Олениковим речима Вучић покушава и себе лажно да прикаже као новог и пристојног човека и да почне све из почетка. Додаје да је суштина да у очима гласача избегне одговорност за криминал, корупцију, политичка убиства и енормно богаћење.

„Вучић оснивањем свог новог покрета копира Милошевића који је након Дејтона хтео да ребрендује СПС оснивањем приватне партије његове супруге Мире Марковић, Југословенске удружене левице, под слоганом „ЈУЛ је цоол“, каже за Данас Дијана Вукомановић, чланица покрета СРЦЕ.

Она наводи да ништа није „цоол“ у овом Вучићевом новом пројекту спашавања власти.

“ Вучићев покрет је политички клон СНС-а, лош покушај маркетиншког фацелифтинга, билдовање атрофираних мишића чланства и симпатизера Вучићевог режима пред изборе. Тај нови Вучићев покрет ће произвести контраефекат. Још више ће да потенцира конфузију међу бирачима СНС. Једно је сигурно, и Вучићев СНС и нови покрет ће имати исти политички ДНК – радикалски ген“, напомиње саговорница Данаса.

Према њеним речима, Вучић не уме да формира организацију која би била миротворна, он константно потенцира унутрашњи раздор и сукобе. И зато је, како каже, Нови покрет Вучићев покушај кризног менаџмента који би требало да компензује неминован губитак гласова због његове мапе пута ка потписивању споразума око Косова.

„Уколико буде користио државне ресурсе којима располаже за обављање функције председника Републике за кампању формирања овог покрета, очекујемо да реагује Агенција за спречавање корупције и њен новоизабрани директор Дејан Дамњановић“, закључује чланица покрета Срце.