Прочитај ми чланак

И Приштина спремна да из фиоке извади написан закон о отимању српских светиња

0

Постоји опасност да Приштина, по угледу на Подгорицу, већ на пролеће усвоји закон који омогућава отимање имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији. Тај написани пропис су албански лидери само привремено одложили у фиоку.

Косово би могло да крене путем Црне Горе када је у питању закон о верским заједницама.

На ову могућност је упозорио посланик Српске листе и нови потпредседник косовске скупштине Славко Симић, који је открио да Приштина припрема закон о верским заједницама, мало другачијег назива, али да је у суштини исти као црногорски. Дакле, да се припрема отимачина имовине Српске православне цркве и на Косову.

Приштина спремна за отимање српских светиња

Професор доктор Душан Челић верује да на Косову нешто у сличном формату као у Црној Гори може да нас сачека на пролеће.

„Косово је имало некакав нацрт закона, не о верским слободама већ о културним добрима, још 2016, и он је стајао на званичном сајту. Напрасно је скинут са сајта и у њему стоји злокобна одредба која је сада у Црној Гори постала део закона. У тој косовској одредби пише да се косовским културним добрима сматрају све непокретности старије од 100 година. Дакле, нешто слично овоме што је усвојено у Подгорици“, подсећа др Челић.

Наш саговорник напомиње да је Приштина закон повукла са дневног реда јер је имала велики дипломатски притисак и реаговање пре свега наше цркве (Српске православне цркве), са Косова.

Челић не спори могућност да је Подгорица учинила Косову услугу, можда и у договору, усвајајући овај закон како би трасирала пут Приштини да на пролеће крене у исту акцију и усвоји закон који ће имати исте ефекте као и овај у Црној Гори.

„Ко год је до сада био уздржан у реакцијама на све ово, сада мора да има у виду да ово што се десило у Подгорици следи и на Косову. Ја сам сигуран да је ово прецедент и да ће он бити примењен и у Приштини, и да је све ово део ширег сценарија и договора између Приштине и Подгорице и још можда неког међународног фактора“, уверен је наш саговорник.

Црвена линија која не сме бити пређена

Он каже да су многе „црвене лампице“ морале да се упале, а да је сада крајње време да се то уради, посебно када је реч о наставку преговора Београда и Приштине.

„Тако да, иако су до сада прекорачене многе ’црвене линије‘, ова црвена линија то сигурно не сме. Не би смела да се пређе јер би то био Рубикон после кога од интереса Београда у преговорима не би било ништа. Мислим да је то последње на шта би наша држава пристала. То не би био само смртни ударац за бриселске преговоре, већ би се, бојим се, створила некаква вештачка косовска православна црква, по узору на црногорску. То би значило трајно одузимање и уништење корена српског народа“, упозорава др Челић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, осврнувши се на дешавање у Црној Гори, рекао је да вера и духовност треба да буду изван политике, а да наши људи знају какве светиње бране на Косову и Метохији.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!