Прочитај ми чланак

И ПОРЕД НЕСТАНКА Г17 Динкићеве перјанице и Чанак поново владају Србијом (ВИДЕО)

0

Некада ударна Динкићева песница са портпаролског места Г17 плус Ксенија Миленковић је као помоћница министра за европске интеграције заједно са лидером ЛСВ, Ненадом Чанком руководила скупштинским одбором за ЕУ интеграције.

Како незванично сазнаје београдски „Блиц”, Ксенија Миленковић ускоро треба да буде нова амбасадорка Србије у Хагу. Блиц пише да је Миленковић већ је добила агреман холандских власти за ступање на нову дужност, а на том месту замениће Марију Бошковић која је била привремени отправник послова.

Члановима Одбора за европске интеграције су, на седници одржаној 25. септембра 2019. године, представљени извештаји о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за прво и друго тромесечје 2019. године.

Извештаје је представила помоћница министра за европске интеграције Ксенија Миленковић, која је истакла да је прво тромесечје завршено на просечном нивоу као и 2018. године, као и да је ниво успешности Владе износио 24 одсто. Укупна испуњеност НПАА, закључно са првим тромесечјем 2019. године, износила је 43 одсто, а институција са највећим процентом испуњености било је Министарство финансија, а институције са најнижим процентом Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У другом тромесечју 2019. године ситуација је нешто боља, навела је Миленковић и додала да је ниво успешности Владе износио 37 одсто, док је укупна испуњеност НПАА износила 48 одсто. Она је истакла да се и у оквиру квартала, али и у оквиру укупне испуњености бележи пораст и полако приближава проценту од 50 одсто испуњености НПАА.

И даље је институција са највишим процентом испуњености Министарство финансија, док су у другом кварталу институције са најнижим процентом испуњености Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство пољопривреде, шумарства и водоприовреде. Миленковић је закључила да се до краја године очекује, имајући у виду законодавну активност Владе, да успешност буде већа.

Одбор је прихватио оба извештаја и у наставку седнице усвојио Иницијативу за посету Одбора за европска питања Посланичког дома Парламента Републике Чешке Републици Србији, у периоду од 11. до 15. новембра 2019. године.

Седници је председавао председник Одбора Ненад Чанак, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Хаџи Милорад Стошић, Елвира Ковач, Звонимир Ђокић, Оливера Пешић, Тања Томашевић Дамњановић, Вера Јовановић, Владимир Ђурић, др Муамер Бачевац и Драган Шормаз.