Прочитај ми чланак

И на корону Вучић одговара: Па шта? Имаћемо мртвих сигурно!

0

"Рекли су и да може да се деси да нам 60, 70 одсто становништва буде заражено, па шта сад. Имаћемо мртвих сигурно", упитао је и констатовао реторички председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије поводом коронавируса.

Мере Републике Себије: Перите руке – написа на Твитеру колегиница Маја Драгић.

Не може човек, а да не седне и не запита се – шта се овде дешава и да ли је могуће да се у оваквој ситуацији, врх државе понаша како се понаша и да ти званичници причају шта причају. Слике из Кине, Италије, Француске, Њујорка говоре да ситуација није безазлена. Са друге стране, све и да није црно, некако би бар ти људи чија реч има тежину, требало да мере мало речи пред камерама.

– Ми ћемо мере полако да доносимо како се буде развијала ситуација. Рекли су ми да може да се деси да нам 60, 70 одсто становништва буде заражено, па шта сад? Није то нешто што је толико страшно. Све смо до сада добро радили. Нема људи који су незадовољни. Имаћемо мртвих сигурно, волео бих да то избегнемо. Имали смо много мртвих од сезонског грипа – рекао је Вучић.

Па не иде, председниче, да за свој народ, ако дође епидемија, кажете – па шта? Јесте можда јавност навикла да Ви тиме „па шта“ одговарате на свако питање новинара, на сваку аферу, на сваку криминалну радњу или пропуст Ваших сарадника, али, уз дужно поштовање, овде тај реторички моменат никако не иде.

Фото: Н.С.

„Па шта?“ Да ли треба да будемо равнодушни што је могуће да се 70 одсто становништва зарази? Да ли треба сви да седимо скрштених руку и пустимо да вирус допре докле је њему воља, без да се потрудимо да сузбијемо епидемију? Да ли треба, председниче, да се помиримо унапред са чињеницом да постоји могућност да нам држава буде бројчано десеткована? Имамо ли људи на претек, вишка? Или имамо нове људе који ће да дођу и овде су апсолутно сви бројка.

Уместо да сугестије и критичке текстове имплементирате у размишљања, или бар размислите о критици, јер је појединим људима посао да из других углова сагледава Ваш рад, Ви на конференцији причате како људи лажу.

Бар у доба ове епидемије коронавируса можете да покушате да искључите его и политичку борбу. Док не прође овај хаос. Јер, ако се догоди некада да и Ви са неким хаосом одете и дође време да се за непочинства одговара, многи ће искористити управо ту реплику – па шта?