Прочитај ми чланак

И КОШАРЕ ЗА СПИН Вучић за време рата на КиМ бирао завесе за нови стан, а сада…

0

Александар Вучић, који је за време НАТО агресије и рата на Космету добио велики стан од државе и није учествовао у одбрани земље, сада сакупља политичке поене на погинулим јунацима са Кошара.

Обележавање 20 година од битке на Кошарама државни врх са Александром Вучићем на челу је искористио за скупљање нових политичких поена.

Двадесет година од битке на Кошарама обележава се академијом у Центру Сава, којој присуствује државни врх.

Присутнима, међу којима је цео државни врх, најпре се обратио некадашњи војник Владимир Илић, који је један од учесника битке и пуковник у пензији Видоје Ковачевић.

Председник Србије Александар Вучић присуствује академији.

Битка се водила од 9. априла до 14. јуна 1999. године око граничног прелаза Раса Кошарес, на граници Југославије и Албаније, а циљ напада била је да се пресецањем комуникације између јединица Војске Југославије у Ђаковици и Призрену, омогући копнена инвазија на Косово и овладавање простором Метохије.

С једне стране, у борбама је учествовала Војска Југославије. С албанске стране, учествовали су припадници УЧК.

Током борби, авиони НАТО авијације свакодневно су бомбардовали положаје Војске Југославије и отежавали допремање хране, муниције и појачања.

У борбама за Кошаре погинуло је 108 припадника ВЈ док их је око 150 рањено.

Према проценама тадасње Војске Југославије, на другој страни погинуло је неколико стотина припадника УЧК, док их је око 300 рањено.