Прочитај ми чланак

И БРИСЕЛ УДАРИО НА ВУЧИЋА: У Србији кршење демократије и медијских слобода

0

Србија је у стању својеврсне политичке кризе у деликатном тренутку уочи парламентаринх избора, оценила је данас Тања Фајон, шефица делегације у парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ Србија, на округлом столу у Бриселу посвећеном изборним условима у Србији.

„Присутан је висок ниво кршења демократије, медијских слобода јер у програмима са националном фреквенцијом нису представљене све политичке странке равноправно а то је недопустиво“, оценила је данас она а преноси Радио слободна Европа.

На округлом столу у Бриселу посвећеном изборним условима у Србији, на којем учествују представници опозиционог Савеза за Србију, Фајон је подсетила на дијалог владајућих и опозиционих странака који је у Београду два пута организован под покровитељством Европског парламента.

„Треба установити фер услове за парламентарне изборе наредне године. У Београду следи последња, трећа фаза дијалога. Ситуација је далеко од идеалне. Владајуће странке и даље не примењују препоруке које су неопходне за слободне и фер изборе. Видимо некакав прогрес у односу на последњи круг разговора. Међутим, нагласила бих да треба да видимо напредак у реалном животу а, за сада, га још не видимо“, рекла је Фајон.

Опозициони лидери из Србије, Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и Дејан Николић, који у Бриселу учествују на овом округлом столу, оценили су да услова за поштене изборе нема и да се они не могу створити у овако кратком року.

Тања Фајон је затражила од њих да још једном размисле о својој одлуци да бојкотују дијалог са владајућим странкама као и изборе.

„Бојкот може бити један од алата али треба отићи у парламент јер то је место за промене и дијалог. Увек је боље имати конструктивне критике и дијалог, него само бојкотовати. То може бити много ефективније него бојкот“, рекла је Фајон.

Три опозициона лидера говорила су на трибини коју је организовала Прогресивна алијанса социјалиста и демократа, група социјалистичких, социјалдемократских и демократских посланика у Европском парламенту, а чији је циљ да се представницима српске опозиције пружи прилика да објасне ситуацију у којој се налазе уочи парламентарних избора.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!