Прочитај ми чланак

Хвалоспеви Вучићу од Иринеја Буловића и Порфирија су јерес, немају везе с Христом

0

Најновије саопштење Синода СПЦ, у којем се то црквено тело ограђује од изјава епископа Григорија (Дурића), настало је без претходне сагласности свих чланова, иако је то правило. Како сазнаје Нова.рс, Синод уопште није ни заседао, већ је пренет став епископа Иринеја Буловића.

Подсетимо, Синод Српске православне цркве (СПЦ) оградио се претходног дана од изјава епископа диселдорфског и Немачког Григорија, оцењујући да су оне искључиво политичког, чак и страначког карактера, и да немају додирних тачака са мисијом СПЦ.

“Због тога Синод обавештава све оне који те политичке изјаве приписују СПЦ или их на било који начин доводе у везу са њом, да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству епископа, него искључиво у својству грађанина”, стоји између осталог у саопштењу који потписује канцеларија Синода.

Према информацијама нашег портала, Синод није заседао у претходном периоду, што је иначе пракса кад се саопштавају ставови овог црквеног тела, већ је то учињено мимо правила.

Извор Нова.рс из Патријаршије СПЦ истиче да је до избора патријарха став Синода једнак ставу поглавару цркве, те да иза поменутог саопштења стоји најутицајнији синодалац Иринеј Буловић.

“Иако владика Иринеј има потпуну власт и контролу над Синодом, он се није чак ни потрудио да закаже седницу, већ је као став тог тела изнео своје мишљење само да би учинио задовољним председника Вучића. У току је избор патријарха и он баш на овај начин жели да поврди да је привржен властима”, наводи наш саговорник, додајући да је Синод морао да се огласи и кад су поједини епископи хвалили председника Србије.

“Довољно је погледати свеже хвалоспеве епископа Сергија, Порфирија и Херувима председнику Србије Александру Вучићу, који су чиста јерес, а које Синод није осудио. Напротив, све те похвале су објављене на сајту СПЦ. У саопштењу није прецизирано од чега се Синод ограђује из интервјуа који је за Неwсмаx Адриа дао владика Григорије. Да ли се ограђују од владикиног става о Косову или можда од става да нам је потребна држава и црква по узору на Светог Саву. Није јасно ни у ком делу владика Григорије Синоду делује као партијски човек, осим ако неки од њих нису носиоци чланских карата Српске напредне странке, па им свако различито мишљење делује као опозиционо”, истиче наш извор.

Наш саговорник поручује да је саопштење Синода, као и ограђивање од владике Григорија, ништа друго до притисак на чланове Сабора СПЦ и јасна порука како би требало да гласају током избора за новог патријарха.

“Активности државних таблоида, државних функицонера, што јавне, што тајне, нису ништа друго до притисак како доћи до подобног патријарха. Све друго што се може чути из режимских гласила протеклих дана није ништа друго до замајавње уморне јавности која би требало да поверује да уместо за патријарха један владика жели да трчи трку за прдседника. Истина је управо супротна. Један председник трчи трку за свог новог српског патријарха, а Григорије му се само нашао на путу”, закључује наш саговорник.