Прочитај ми чланак

ХТЕО САМ ДА РАСТЕРАМ БАНДУ – Француски пуковник због Срба жртвовао војничку каријеру

0
Фото: А. Чукић

Фото: А. Чукић

Британци су на Косову изигравали мировњаке, а у ствари борили су се заједно са терористима ОВК-а против Срба. Хтео сам да растерам банду, али британски генерал Меј тражио је да не пуцам по његовим војницима, испричао је агенцији Срна пензионисани француски пуковник Жак Огар.

Француски пуковник Жак Огар (60), није блиставо окончао своју војничку каријеру – превремено је пензионисан зато што је 1999. године, као припадник НАТО, штитио косметске Србе.

Искусни ратник из афричких сукоба и падобранац Легије странаца сматра да је најважније то што није ратовао против Срба и што је „осветлао образ“ Француза и своје породице, у којој је он 12. генерација официра.

Огар у интервјуу агенцији Срна истиче да му је већ првих дана боравка на Косову било јасно да САД шире дезинформације и тако „трују“ свет лажима о Србима као злочиначком народу.

„Бил Клинтон и Медлин Олбрајт тврдили су тада да се на Косову и Метохији догодио геноцид са више од 100.000 убијених Албанаца“, подсећа Огар, наводећи да је то била „огромна лаж коју су преузели и прихватили готово читава Европа и свет“.

„Они који су пласирали те лажи о геноциду, дакле поред г-ђе Олбрајт и амерички генерали Весли Кларк и Мајкл Џексон, сада се бесрамно богате на Косову“, каже Огар.

Још почетком 13. века српски краљ Стефан Урош Немањић оженио се Францускињом Елен, блиском рођаком француске краљевске породице од Анжуја. Срби су је касније назвали краљица Јелена Анжујска.

„Мене су у породици учили да волим Србију јер то пријатељство француског и српског народа траје још од времена Јелене Анжујске. Када сам као командант француских специјалних јединица после бомбардовања Србије дошао на Косово, нисам имао никаквих моралних дилема“, наглашава он.

„Пре тог пута, мој отац, пензионисани генерал француске војске, рекао ми је да пазим шта тамо радим јер Срби су честит народ и имају славну историју“, каже Огар, указујући да је читао књигу Душана Батаковића „Косово, спирала мржње“ како би се боље припремио за мисију.

Али, праву слику о косовским збивањима стекао је тек када је видео шта се догађа на терену.

„Американци су буквално отели вековну српску земљу и предали је терористичкој ОВК. Када сам дошао на Косово, брзо сам схватио да је и Француска изабрала погрешну страну“, прича Огар.

Он сматра да је Француска издала традиционално француско-српско пријатељство, озваничено током Првог светског рата и „потписано измешаном крвљу војника“.

Огар каже да није могао да разуме званични Париз који је попустио под притиском САД и стао на страну „банде терориста“. Посебно су га разочарали Британци који су играли „двоструку игру“.

„Британци су на Косову изигравали мировњаке, а у ствари борили су се заједно са терористима ОВК против Срба. Добро се сећам предвечерја 17. јуна 1999. године када је ОВК поставила заседу колони српских цивила која се са 200 трактора повлачила из Пећи према Косовској Митровици“, сведочи Огар.

Када се догодио тај напад послао је хеликоптер да види позицију ОВК и затим наредио војницима да рафалном паљбом по положајима ОВК-а растерају банду.

„Запрепастио сам се када ме неколико тренутака касније радио везом позвао британски генерал Меј, захтевајући да не пуцам по његовим војницима“, прича пуковник Огар.

Он објашњава да су у том нападу на колону српских цивила, заједно са албанским терористима, учествовали и британски војници, који су се повукли када је стигла Седма бригада српске војске која се тих дана повлачила из јужне српске покрајине, у складу са Кумановским споразумом.

Командант француских специјалних јединица на Косову и Метохији у лето 1999. године пуковник Жак Огар видео је тих дана још много сличних напада терориста. Каже да је помагао Србима гдје год је то било могуће.

„Због велике неправде коју чини међународна заједница према српском народу, по повратку у Француску одлучио сам да се превремено пензионишем. Моје понашање на Косову вероватно је сметало старешинама иако ми то нису рекли“ – наводи Огар у интревјуу Срни.

По повратку са Косова требало је да преузме команду у једном пуку француске војске, али то му није омогућено. Тада је схватио да представља проблем за француску војску.

„То ме је јако наљутило и одлучио сам да напустим армију. То је била једна од најтежих одлука коју сам донео у животу, али са ове временске дистанце мислим да сам добро учинио“, наводи Огар.

Пре десетак година Огар је у Француској регистровао предузеће које се бави финансијским консалтингом и саветовањем француских компанија о томе како на најбољи начин да послују у свету.

„Био бих најсретнији када бих могао да помогнем економски развој Србије и Републике Српске. Сада је најважније да власт и предузећа у Српској дефинишу своје потребе у сарадњи са француским компанијама и облике сарадње који би били најкориснији“, поручује Огар.

(Блиц)