Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ Вучић обећао добре ствари за Хрватску

0

Вучић још није саставио владу, али је дао неколико важних информација за Хрватску и све су добре, пре свега најава да ће у Влади бити један или два државна секретара из хрватске заједнице, оцењено је у тексту "Јутарњег листа".

“Александар Вучић опет није разочарао: већ се заборавило да су у Србији били одржани избори, а он је коначно за уторак у 18.00 сати најавио да ће објавити састав нове владе. Након седнице предедништва његове Српске напредне странке (СНС).

И онда се појавио пред новинарима да би рекао да има још неких недоумица, он, а не премијерка Ана Брнабић која би можда требала дефинисати своје сараднике. И да ће нам све то јавити вероватно у недељу. Свакако пре америчких избора јер уставни рок за формирање владе истиче 3. новембра”, пише Јутарњи лист.

Вучић је, како даље наводе, ипак дао неколико врло важних информација за Хрватску.

“Социјалистичка партија Србије (СПС), странка у коју је Слободан Милошевић преточио Савез Комуниста, а сада је води бивши Милошевићев портпарол Ивица Дачић, имаће мање ресора у Влади. Вучић није крио што мисли: “Могли смо и без њих”. Уступак, врло вероватно Москви која се и даље узда у Дачића. А “мали Ивица” је изгубио место у влади. Што је изузетно важна информација – преузеће председавање Скупштином. Што би у нормалним околностима било унапређење, али у ситуацију у којој у Скупштини нема опозиције то је више церемонијална функција. Вучић жели ресор спољних послова у својим рукама. Кад је овог лета Србија подржала резолуцију ЕУ-а о стању у Белорусији, којом је осуђен диктатор Александар Лукашенко, Дачић је тиме био видно разочаран. И није се претерано оглашавао. Тумачење тог потеза у јавности је преузела премијерка Брнабић”, наводи даље “Јутарњи лист.

Добра вест за Загреб, према њиховој оцени, поред одласка Дачића са места шефа дипломатије јесте и одлука Вучића да ће представници хрватске заједнице учествовати у раду Владе и покрајинских и локалних власти.

“А Вучић је то потврдио својом изјавом да ће у Влади “значајније представљање имати националне заједнице” (цитат Хина). Упитан хоће ли неки Хрват бити државни секретар у Влади, хрватски амбасадор у Србији Хидајет Бишчевић је рекао да су “обећања дата за једно или два таква места”.