Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Вучић је Србију претворио у свог таоца

0

Новинар хрватског портала Индеx.хр Гордан Духачек је свој текст поделио на неколико делова како би читалац јасније могао да види колико је само чудних одлука, грешака у ходу и причања без икаквог покрића и аргумената народ Србије видео последњих дана од власти и оних блиских њима.

Најдужи полицијски час

„Србија се ових дана налази у најдужем полицијском сату од увођења ванредног стања због пандемије коронавируса. Вишедневна забрана изласка свим грађанима Србије најновији је драстични потез председника Александра Вучића, који је од почетка пандемије донео низ спорних одлука када је реч о владавини права и људским правима. Откако је Вучић у Србији средином марта прогласио ванредно стање, грађани Србије су се третирали као лични таоци председника који своје претње и тиранско понашање оправдава тиме да он само жели да спаси животе „наших старих“. Сада их држи у четвородневном кућном притвору.

Скандал у Нишу

У четвртак је у једном дану потврђено нових 445 заражених коронавирусом, а значајан део тог броја су пацијенти Геронтолошког центра у Нишу, који је постао једно од жаришта заразе.

Ухапшен је и директор Геронтолошког центра М.С., под сумњом да није предузео све потребне мере заштите, већ је допустио посете штићеницима и тако допустио улазак коронавируса међу најрањивију популацију. Стевановић је, наравно, члан СНС те је на позицију директора дошао страначком линијом, а на саслушању у полицији је негирао све оптужбе. Заправо је прича запањујуће слична уласку вируса у сплитски Дом за старе и немоћне, на чијем је челу ХДЗ.ов Иван Шкаричић.

Интересантно је како је на целу ту ситуацију реаговао Вучић, што најбоље илуструје његов бизарни получасовни наступ у централном Дневнику РТС, током којег се новинарка једва усудила да постави пар питања, тако накратко прекидајући Вучићев монолог. Вучић је утврдио да су они открили коронавирус у Геронтолошком центру, као да је то била нека истрага у стилу Шерлока Холмса, а одговорност за ширење заразе је пребацио с кадра СНС на децу штићеника која су пошто-пото хтела да посете своје родитеље, што им је директор омогућио.

“Знате ли, Милице, колико је људи данас умрло у Италији? Ја гарантујем да не знате. Зато што то није вест. Зато што је то постало нормално за све. Мој посао је да знам”, хвалио се у једном тренутку Вучић, да би онда кренуо да се дере на грађане Србије због њихове неодговорности. Споменуо је и као грађане Србије који су дошли из иностранства као кривце за ширење заразе, али зато је од сваке одговорности амнестирао Српску православну цркву и патријарха Иринеја за њихов сулуди захтев да се на Ускрс одржавају богослужења, што би недвосмислено довело до додатне експлозије заразе.

Захтеви СПЦ

Тешко је оценити да ли је то било договорено између Вучића и СПЦ или су захтеви СПЦ били такви да је Вучић искористио прилику да се покаже разумнијим бар у односу на њих, али та тема је целе недеље беспотребно оптерећивала грађане Србије.

Вучић је чак изјављивао да ће клечати пред патријархом и молити га да одустане од одржавања литургија с верницима на Ускрс, што је понижавајуће за сваког председника било које савремене државе. Вучић је пре знао да буде конкретнији када је реч о СПЦ, али сада је одлучио да игра на карту покорности па се све завршило помало смешним заједничким саопоштењем Вучића и Иринеја.

Патријарх Иринеј је препоручио народу да прихвати оно што кажу људи од струке те да се придржава мера и упута. Занимљиво је да је Вучић рекао да му “не пада на памет да хапси владике” шта год они учинили, чиме је заправо потврдио да у Србији закони не важе једнако за све.

Бизарна оставка доктора Кона

За додатне бизарности се побринуо и Вучићев главни епидемиолог др. Предраг Кон, који је у једном тренутку поднео оставку на своју позицију јер се – наживцирао. Да ствар буде чуднија, оставку је поднео у посту на Фејсбуку!

Онда се Кон морао наговарати да повуче оставку и остане, а за његово понашање у стилу естрадне звезде су окривљени грађани који недовољно исказују захвалност Кону и новинари који га недовољно хвале. Кон је и експресно унапређен у чин потпуковника (досад је био мајор), ваљда да се одобровољи.

Укидање питања новинара на конференцијама

Вучићу су и даље малобројни слободни медији најдража мета, пре свих телевизија Н1 која се малтене проглашава државним непријатељем, а проблем непријатних новинарских питања је решен тако што су новинари скроз елиминисани са дневне конференције за медије у којој Кон и остали Вучићеви епидемиолози објављују нове податке о зарази у Србији. Убудуће новинари питања могу слати и-мејлом, па ће им на конференцији за медије неко можда одговорити на њих, а можда и неће. Недељник Време је у међувремену објавио да неће слати питања, јер је цела ствар очита бесмислица, дизајнирана да Вучића и његове заштити од било каквог критичког пропитивања.

Вучића је нарочито изнервирало питање да ли се тестирао на коронавирус након што је објавио да је његов син из првог брака Данило заражен, на шта је одбијао да одговори. Касније је у овој ситуацији мање-више невидљиви министар здравства Златибор Лончар, својевремено повезан с мафијашима и убицама из Земунског клана, утврдио да се Вучић тестирао.

Такмичење Вучићевића и Митровића у лудилу

Да ствар буде још луђа, јер у Вучићевој Србији увек може луђе, на последњој конференцији за медије су се јављали режимски новинари, држали монологе о томе како је Кон херој и захваљивали му се у име целог српског народа, успут нападајући новинаре који би радили свој посао по правилима струке.

Ту свакако треба издвојити кратки говор уредника ноторног таблоида Информер Драгана Ј. Вучићевића, који би могао да се опише као медијска, морална, па и физичка српска верзија Велимира Бујанца. Вучићевић је, наравно, одрадио и турнеју по Вучићу блиским телевизијама, објашњавајући своје теорије завере о томе како опозиција – која у Србији једва да постоји – користи пандемију да би рушила Вучића.

За Вучићевићем у бесрамности не заостаје ни власник Пинка Жељко Митровић, који се на друштвеним мрежама оглашава блесавим тврдњама како он има план за проналазак лека. Митровић тврди да се коронавирус може уништити помоћу одређених звучних фреквенција и „озонирањем крви“, што год то било. У Србији многи сматрају да се Митровић налази у опијатском магновењу, јер његове објаве и смешне демонстрације дезинфекције запослених на Пинку дефинитивно не могу бити производ ума којем су све даске на броју.

Оштре критике из Европског парламента

У међувремену је дошла и прва критичка реакција из институција Европске уније на Вучићево тиранско понашање у пандемији. Ситуација у Србији у вези с поштовањем Устава и људских права је „изузетно узнемирујућа“, упозорила је група од 21 заступника Европског парламента у писму које су послали поверенику за проширење Оливеру Вархејиу.

„Ове оштре и несразмерне мере које су ограничиле људска права, очигледно нису предузете да би се спречило ширење ЦОВИД-19, већ да се спречи слобода изражавања и слободно кретање”, подвлаче у писму еврозаступници.

Они у писму наводе да је, као резултат ових мера, већ дошло до хапшења грађана, уз образложење да су кршили мере током полицијског часа. Међутим, како кажу у писму, „стварни разлог хапшења је критика владине политике“. Међу потписницима је и хрватски еврозаступник Тонино Пицула, известилац ЕП за западни Балкан, као и еврозаступница Тања Фајон из Словеније, председавајуће делегације ЕП за односе са Србијом.

Несторовић: Србија је победила корону

Наравно, преглед стања у Србији не може бити потпун без спомињања др. Бранислава Несторовића, пулмолога који је постао предмет спрдње на целом Балкану када је коронавирус крајем фебруара назвао “најсмешнијим вирусом у историји” и препоручио грађанкама Србије да иду у шопинг у Милано, који је већ тада почео да пуца под притиском пандемије.

Несторовић, изгледа, више времена троши на шеткање по режимским телевизијама него на учествовање у тиму за борбу против епидемије, па је и протекле недеље одрадио низ бизарних јавних наступа у којима је, у свом стилу, причао о свему и свачему.

Одрадио је и део посла Вучићеве екипе која је критички чланак Индеxа о стању у Србији прогласила “нападом хрватских медија на српски народ”, а Индеx мегафоном владе Андреја Пленковића (?!), нападајући тестирање на коронавирус у Хрватској.

– Хрвати раде непоуздане, брзе тестове. Имају лажан број негативних налаза, а баве се нама! Ми те јефтине тестове нисмо хтели ни да узмемо, одлучили смо да радимо дијагностику с најбољим ПЦР тестовима чији се резултати дуже чекају, али су једини тачни – рекао је Несторовић на конференцији за медије.

Објаснио је потом детаљније зашто мисли да Србија боље тестира него Хрватска. – Због сигурности пацијената, ми их чак и понављамо. Зато и имамо постотно мали број умрлих и верујемо да ће тако и остати – рекао је овај пулмолог и члан кризног штаба у Србији.

То је тек био увод у Несторовићеву објаву да је “Србија победила корону”, коју је лансирао у складу с почетком четвородневног кућног притвора за све грађане Србије.

Вучић Србији опаснији проблем од короне

Колико је то утеха за грађане Србије, тешко је проценити. Србија дефинитивно није победила коронавирус, а кад га победи, и даље јој остаје пуно опаснији проблем – председник Александар Вучић.

Наиме, упркос несношљивој пропаганди коју немилосрдно спроводе Вучићеве телевизије попут Пинка и Хаппy ТВ о томе како је Вучић „спасио Србију од италијанског сценарија“, истина је да је Србија пандемију дочекала посве неспремна, баш због неодговорности Александра Вучића.

Ако је Вучић сада одједном спасио Србију, а није, првенствено ју је спашавао од последица своје дугогодишње политике.