Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Вучић и Бозанић седели код портрета Степинца

0

Загреб -- Председник Александар Вучић састао се у Загребу са кардиналом Јосипом Бозанићем, а хрватски медији истичу да је Бозанић седео испред портрета Алојзија Степинца.

„Занимљиво, тик изнад стола за којим су седели висио је портрет Алојзија Степинца”, пише загребачки „Индекс“.

Осим тога, “Јутарњи” истиче да је Бозанић “српског председника примио у некадашњој Степинчевој радној соби”, као и да су Вучић и Бозанић седели за столом “испод великог Степинчевог портрета”.

На фотографијама са састанка коју је објавила државна агенција Тањуг не види се цео портрет Степинца испред којег Бозанић седи, већ само његов доњи део, али се он види у фотографијама објављеним у хрватским медијима.

У посети надбискупу Загребачке надбискупије кардиналу Бозанићу са Вучићем је била и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Подсећамо, канонизација Степинца једна је од главних тема размирица између Србије и Хрватске – католичка црква у Хрватској Степинца сматра светим, док је став Србије да је он подржавао НДХ током Другог светском рата.

Међутим, ни у саопштењу кабинета председника Србије, као ни у саопштењу Загребачке надбискупије не помиње се да ли је тема разговора била и Степинчева канонизација.

Вучић је нешто раније приликом заједничке конференције за медије после састанка са Колиндом Грабар Китаровић рекао да је ће о томе бити разговора.

“Питање кардинала Степинца, као и логора Јасеновац страховито је болно за читав српски народ. На сусрет с кардиналом Бозанићем идем у доброј вери с добром намером да успоставимо боље односе. Кардинал Бозанић може допринети бољем односима с православцима у Хрватској”, рекао је тада Вучић, истичући да су српски и хрватски став о Степинцу “потпуно другачији”.

У саопштењу Загребачке надбискупије истиче се да је састанак трајао 40 минута.

“У дужем, четрдесетоминутном, отвореном разговору размотрена су питања која се тичу односа верника католичке цркве и Српске православне цркве, како у Хрватској тако и у Србији. Исто тако, дата је подршка да се договором решавају отворена питања између Републике Хрватске и Републике Србије како би се што више учвршћивали добросуседски односи и стабилан мир међу двема државама”, наводи се у саопштењу.

Из кабинета председника Србије саопштено је да је Бозанић приликом састанка поздравио „храбар искорак“ двоје председника у побољшању српско-хрватских односа.

Осим тога, у саопштењу се истиче да је Вучић приликом састанка рекао да је католичка црква у Хрватској може много да помогне у зближавању два народа и две земље, као и да се нада да ће се у будућности више говорити о ономе што нас спаја, а не о ономе што нас раздваја.

Кардинал Бозанић је рекао да су односи Србије и Хрватске кључни за овај део Европе и да подржава сваку врсту дијалога који те односе може да побољша, додаје се у саопштењу.