Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈ: Додик примио лажног милијардера из Вијетнама, разговарали о…

0

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик примио је лажног бизнисмена Маи Ву Мина и разговарао са њим о наводним инвестицијама.

Угостила га је и председница ентитета БиХ Жељка Цвијановић. Лажни бизнисмен обишао је и Технички ремонт Братунац, а његову фирму државна телевизија представила је „једном од водећих корпорација у свијету“, јавља Клиx.

„Представници привредне делегације Вијетнама обишли су Технички ремонт Братунац, гдје је договорена пословна сарадња у области наменске индустрије. Sapa Thale Group је једна од водећих инвестицијско-развојних корпорација у свету која улаже у област финансија и у развој високих технологија, инфраструктуре и енергетике“, објавио је БХРТ 13. јуна 2019. године.

С представницима фирме Sapa Thale Group састали су се и Милорад Додик и Жељка Цвијановић. О овим успешним сусретима грађани су информисани путем службене веб-странице Председништва БиХ и службене веб-странице председника РС.

Пуни ентузијазма

Додик се након састанка похвалио да је с председником корпорације Sapa Thale Group Маи Ву Мином из Вијетнама разговарао „о могућностима економске сарадње БиХ и Вијетнама“.

Обећавајуће поруке након састанка медијима је послала и Жељка Цвијановић, која је навела да је с Мином разговарала „о могућностима успостављања сарадње у области туризма, банкарства, пољопривреде, као и спорта и културе“. Наравно, Цвијановићева је Мина упознала и о томе да је „Република Српска економски и политички стабилна“, док је он указао на „богате ресурсе Републике Српске“.

Објаве државне телевизије и реакције Милорада Додика и Жељке Цвијановић након састанка заинтригирале су једног блогера на платформи Medium.com који се користи надимком „Операција Трицикло“. Он је истражио ко је Маи Ву Мин и је ли заиста „вијетнамски милијардер“, а његов текст преноси Клиx.

Лоше фотошопирао своју главу крај Трампа

Мин има своју страницу на Википедији само на вијетнамском језику. На тој страници је наведено да је реч о „самопроглашеном милијардеру“, да је често споменут и познат на Светском економском форуму и Азијско-пацифичком економском форуму (АПЕЦ), да се сусретао и сарађивао са светским вођама попут Доналда Трампа, Џастина Трудоа, Владимира Путина, Си Ђинпинга, Џасинде Кејт Лорел Ардерн и многим другима, да је 2013. купио пројекат WHE Management Building од групације Schunk при чему су му помогли градоначелник Талеа Томас Балцеровски и „немачки парламентарац Nguyen Dac Nghiep“.

Сви ови наводи лепо звуче, али они су лажни, пишу хрватски медији. О Мину озбиљни светски медији ћуте, а Гугл га једва познаје.

Мин је фотографије са светским лидерима попут Доналда Трампа променио у Фотошопу и то тако да су интервенције на фотографијама јасно видљиве голим оком.

Што се тиче „водеће инвестиционо-развојне корпорације“, како је назива државна телевизија, Sapa Thale Group има седиште у немачком градићу Талеу, који има 16.000 становника и у којем је на власти ЦДУ. Фирма има изузетно лошу веб-страницу, на којој се поред Мина спомиње и име Nguyen Dac Nghiep. Реч је о споменутом „немачком парламентарцу“ који је генерални директор Сапа Талеа. Претраживањем на интернету може се доћи до информације да Нгхиеп није немачки парламентарац, већ фан ЦДУ-а, канцеларке Ангеле Меркел и градски већник у Талеу.

На прилично сиромашној страници корпорације која наводно вреди милијарде постоји галерија слика Мина са светским лидерима које су, што је прилично чудно за озбиљног бизнисмена, изразито лошег квалитета.

У „Unternehmenregisteru“, односно немачком регистру компанија, могуће је пронаћи и информације које се односе на Sapa Thale Group. У том регистру јасно је наведено да Sapa Thale Group није никаква корпорација како су то тврдили државна телевизија и Додик, већ GmbH, што је друштво с ограниченом одговорношћу или еквивалент д.о.о.

Финансијски извештај Сапа Тале Гроупа за 2015. годину који је једини доступан онлајн, показује да су имали само око 2.500 евра прихода, док им страница CompanyHouse процењује укупни капитал на 25.000 евра.

Sapa Thale Group је фотошопирала и зграду у којој се налазе канцеларије, а и ентеријер. Реч је о згради која није њихова, него унајмљују простор на тој адреси.