Прочитај ми чланак

ХРВАТСКЕ ПОДМЕТАЧИНЕ: Врхунска лаж о „великосрпској агресији“ у Хрватској

0

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас као "врхунску лаж" изјаве хрватског премијера и других хрватских званичника и институција да је на Хрватску извршена такозвана "великосрпска агресија" и да је Хрватска водила тобоже праведан, одбрамбени и ослободилачки рат.

– Једина права истина о рату јесте да је проусташка власт Фрање Туђмана извршила агресију на Југославију и Србе у Хрватској с циљем стварања хрватске државе без или са што мање Срба. Први хрватски министар полиције у Туђмановој Хрватској Јосип Бољковац у својој књизи “Истина мора изаћи ван“ јасно и аргументовано говори да није Југославија напала Хрватску, већ је Хрватска напала Југославију – истиче Линта у саопштењу.

Он напомиње да је доласком на власт Туђманов режим одмах почео са масовним сменама и опуштањем Срба са посла и тражио да Срби потпишу такозвану изјаву о лојалности Хрватској, као и за време Анте Павелића.

Поред тога, дозвољен је повратак преживелих усташа у Хрватску (Иво Ројница, Винко Николић…), забрањена је употреба ћирилице, уведени су називи војних јединица и чинови из времена НДХ (бојна, сатник, стожер, сатник, бојовник…), и почеле се промене назива улица и тргова.

Линта подсећа да је у децембру 1990. године Хрватски сабор усвојио устав из којег су Срби насилно избачени као конститутивни народ.

– Марта 1991. Хрватска је оружано напала Србе у Пакрацу и на Плитвицама, а 1. маја Србе у Борову селу. Од пролећа 1991. године почиње минирање српских кућа и ликвидације Срба у хрватским градовима, укључујући Вуковар, а од августа те године хрватска паравојска кренула је са масовним нападима на касарне ЈНА. Горе наведене чињенице јасно потврђују теорију о хрватској агресији на Југославију и Србе у Хрватској – закључује Линта.