Прочитај ми чланак

Хрватска повредила територијални интегритет Србије

0

izbeglice hrvatska

Министарство иностраних послова Србије упутило је данас протестну ноту амбасадору Републике Хрватске у Београду Гордану Маркотићу.

Протестна нота је упућена због инцидента који се у понедељак догодио у зони граничног прелаза Беркасово – Бапска.

Из тог ресоа је саопштено да је том приликом више полицијских службеника Хрватске прешло на територију Републике Србије и употребило физичку силу према новинарима који су извештавали о дешавањима на поменутом граничном прелазу, чиме је повређен територијални интегритет Србије.

Надлежни органи Србије су спремни да са хрватском страном размене све релевантне информације о поменутом догађају, с уверењем да се слично у будућности неће поновити.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић одбацио је тврдње да је више хрватских полицајаца ушло на територију Србије и напало новинаре.

Весна Пусић: Протестна нота Србије депласирана

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић изјавила је данас да хрватска полиција није прешла границу са Србијом и да је протестна нота Србије депласирана.

„Имам информацију да хрватска полиција није прешла границу, али мислим да је то (слање ноте) заиста депласирано у овом тренутку у којем Хрватска преузима све избеглице које долазе из Србије, а као што је познато, не би морала“, рекла је Пусићева новинарима у Загребу поводом најављене протестне ноте Србије због наводног уласка хрватске полиције у српску територију.

Министарка је поновила да Хрватска не жели да затвори своју границу за избеглице, али да ће то морати ако то одлуче друге земље – Немачка, Аустрија и Словенија. Оценила је, међутим, да затварање граница није решење.

„Ако смо суочени с тиме да је Немачка затворила границу, Аустрија затворила границу, Словенија затворила границу – немамо шта друго, нема друге могућности“, објаснила је она и оценила да би се тиме добило „гомилање људи у источном суседству“ што ником није у интересу.

Поновила је да решење треба тражити у Грчкој и Турској, односно кроз заједички договор ЕУ и Турске.

(Бета-Танјуг)