Прочитај ми чланак

Хрватска књижевница: Пропашће свако ко уђе у Европску унију

0

neeu

(Танјуг)
Књижевница из Хрватске Ведрана Рудан изјавила је да улазак у ЕУ, ни Хравтској, ни Србији, неће донети ништа добро.

„Ја од уласка у ЕУ, за Хрватску и за Србе, лично очекујем пропаст”, категорично је рекла Рудан у интервјуу Танјугу. „Улазак у Европу данас, је као да улазите у Југославију ’89, дакле, самоубилачки чин”.

Објашњавајући то она је казала да „ћемо постати још већи робови, биће уништена пољопривреда, здравство, школство, једини господар нашег живота биће новац” .

„Ко може платити здравље, школу, стан, тај ће живети, а 90 посто ће цркнути”, додала је она.

У њој својственом стилу Рудан је рекла да су „у Европи разбојници, који знају шта хоће, међународне банке, лопови свих профила”.

Хрватска ће изгубити уласком у Европу, осим политичара који ће у њиховом парламенту седети за са 10.000 евра месечно, додала је она.

Међу текстовима у којима се немилосрдно, са пуно цинизма и сарказма обрачунава са ЕУ, Американцима, Католичком црквом, хрватским политичарима, свим табу темама…има и неколико који се односе на последице НАТО бомбардовања 1999. пре свега о епидемији карцинома на целом Балкану.

На питање како она види тај проблем Руданова је констатовала да се у Србији јако мало о томе говори.

„Мало се говори и у Хрватској, наравно, јер смо ми ушли у НАТО, па су Американци наши велики пријатељи”, додала је она. „Дакле, на Београд су бачене бомбе са осиромашеним уранијумом. На Косову такође, у Хрватској су те бомбе које нису пале на Србију и Косово, бачене у Јадранско море” наставила је она и додала да према подацима до којих је дошла „ у Србији мали пси, седам пута више умиру, од леукемије, него пре бомбардирања”.

Према њеним речима, све је на Балкану у рукама крупног капитала, ова тема му не одговара, али „те бомбе нису уништеле само нас и нашу децу и наше унуке и зато су Србија, Хрватска и бивша Југославија у великом проблему”.