Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Хаос у Сабору због СНС, Шешеља, Николића, Вучића…

0

Бивши министар бранитеља у посланик СДП Предраг Матић критиковао је премијера и лидера ХДЗ Андреја Пленковића јер није био против чланства СНС у ЕПП.

165438647856a37d81b7fae912478622_v4_big

Пленковић је рекао да је његова странка на гласању у Европском парламенту била удржана, те да је реч о придруженом чланству, и подсетио да Хрватска са Србијом жели да реши доста отворена питања.

“Наш став је био јасан и принципијелан, Србија има дуг пут до ЕУ, а СНС дуг пут до ЕПП чланства. Хрватска ће се поставити принципијелно да сва питања реши“, казао је Пленковић, који први пут у парламенту одговара на питања посланика.

Незадовољан одговором, Матић је констатовао да је реч о странци премијера Вучића, која је, како је рекао, наследница Шешељевих радикала, кога је назвао “вуковарским крвником”, а за српског премијера да је исти као Томислав Николић и Шешељ.

“Моје је питање – који је прави ХДЗ, онај који је заступао оштре ставове, или онај који је примио српски СНС у ХДЗ-ову европску политичку породицу”, упитао је Матић.

Пленковић му је одговорио да је битно истаћи да се ради само о придруженом чланству, те да је пред Србијом још дуг пут од Европске уније.

„Чињеница је да је ово 2016. година, да је ЕПП највећа политичка снага у Европи, и да је Српска напредна странка, на челу са садашњим председником владе Србије Александром Вучићем, 2013. поднела захтев за добијање статуса у ЕПП-у, и да се о томе одлучивало протеклих неколико година у врло детаљном процесу, у оквиру којега су посебне делегације одлазиле у Београд, разговарале са СНС-ом и темељно анализирале њихове циљеве”, прецизирао је Пленковић.

Подсетио је да је у тим делегацијама био и бивши министар спољних послова Миро Ковач (ХДЗ), пренели су хрватски медији.

Подсетио је да је ХДЗ била суздржана у мају, кад је донесена одлука, а то су, каже, поновили на седници политичке скупштине ЕПП 15. Новембра.

Додао је и да је ХДЗ била једина снага у ЕПП-у која је имала такав став.

“Рекли смо да Србија у процесу преговора кроз поглавље 23 мора решити низ резидуалних питања из времена великосрпске агресије на Хрватску. И питање несталих, и хибридни закон о регионалној јурисдикцији за ратне злочине”, поновио је Пленковић И додао да је ХДЗ назначила да морају бити решена И сва билатерална питања која се односе на грнаицу, на права И заштиту мањина, као И права Хрвата у Србији.

Матић је, међуитм, констатовао да је ХДЗ требало да буде против придруживања ХДЗ-а чланству ЕПП јер то, како је рекао, СНС-у ништа не би променило.

Он је констатовао да је ХДЗ издејствовао одлагање пријема СНС у ЕПП у септембру вероватно због ванредних парламентарних избора у Хрватској, а потом иронично додао:

“Можда нисте рекли колегама, Ðакићу, Бркићу, Медведу, Крстичевићу, али они су од неки дан “побратими“ са Шешељем, Вучићем И Николићем. На то могу рећи само – машала“.