Прочитај ми чланак

Хоће ли Вучић у четвртак да прикаже и ова три снимка?

0

Видеће Србија шокантне снимке, због чега ће људи морати да склоне децу од телевизора. Објављивање тих детаља шокираће и целу Европу и свет - изјавио је Александар Вучић, гостујући јутрос на ТВ Прва.

Међутим, Вучић стално саопштава да има снимке који доказују исправност његових тврдњи у вези бројних афера које су потресале Србију протеклих година, али српска јавност још је остала ускраћена за увид у њих.

Најкарактеристичнији примери су случај инцидента на Паради поноса, 2014, између Жандармерије и Андреја Вучића и Предрага Малог; трагедија на наплатној рампи Дољевац; убиство Оливера Ивановића, лидера косовских Срба.

Јавност се зато данас, с правом, запитала, да ли ћемо видети и те снимке које Вучић годинама обећава.

Пребијање Андреја Вучића и Предрага Малог 2014.

Шта је истина о дешавањима на маргинама Параде поносе, 2014. године?

Током шетње припадника ЛГБТ популације, припадници Жандармерије су блокирали прилазе централним београдским улицама, како би спречили упад хулигана и навијачких група. У једном тренутку, на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића, жандарми су зауставили браћу Александра Вучића и Синише Малог, Андреја и Предрага, који су покушали да прођу кроз кордон, а били у пратњи обезбеђења Кобри.

Дошло је до инцидента, највероватније због бахатог понашања Андреја и екипе, на једном снимку се јасно види да Вучићев брат гађа флашом припаднике жандармерије. Дебљи крај су извукли Андреј и Предраг, односно њихово обезбеђење које плаћа народ из буџета, Андреј је добио неколико удараца пендреком по леђима, али ни приближно није повређен као  народ које су на протестима Вучићева полиција и режимски навијачи брутално тукли. Ипак, јавност никада није сазнала шта је конкретно био повод сукоба и зашто су припадници жандармерије реаговали када су знали кога „пендрече“ на основу легитимација?

Александар Вучић је одмах пресудио рекавши да није било никаквог повода за брутално поступање жандарма.

– Имамо снимак на ком се види да су дали легитимације. Легитимисали су се и сви очевици су већ потврдили да су то недвосмислено видели. Имамо снимак на коме се види да су дали легитимације, али о томе више нећу да говорим, не објаснивши народу шта се десило ПОСЛЕ тог легитимисања.

И прорежимски таблоиди, писали су да постоји снимак у којем се види да су се Андреј и Предраг легитимисали. Тако је Курир пренео да ће снимак угледати светлост дана тек када се буде завршила истрага. Међутим, истрага је одавно окончана, жандари који су обављали службену дужност су осуђени, али снимак никада није био дат на увид јавности.

Један од жандарма Златко Гигић је јавно изашао и рекао истину, што можете видети у линку испод.

Убиство Станике Глигоријевић на наплатној рампи Дољевац

Станика Глигоријевић страдала је у удесу на наплатној рампи Дољевац, а у којем је учествовало возило директора Коридора Србије и функционера Српске напредне странке Зорана Бабића.

МУП је саопштење дао тек више од 24 сата након несреће, када су саопштили да је до несреће дошло тако што се возило у којем је био Бабић није зауставило код наплатне рампе, већ је ударило у возило које је стајало у реду за чекање на наплатној станици. Исти дан Зоран Бабић је дао саопштење да подноси неопозиву оставку на место директора Коридора Србије.

Породица погинуле Станике Глигоријевић тражила је да се објаве снимци са надзорних камера које су забележиле несрећу, како би се недвосмислено утврдило ко је управљао возилом Шкода суперб, које је при великој брзини налетео на „Опел“ у којем се налазила Глигоријевићка.

– Учинићу све што је у мојој моћи да медији добију снимак надзорних камера са наплатне рампе код Дољевца. То ћу да урадим, ја Вас молим да изађете на телевизију да се извините за све лажи које смо изговарали о овом случају. И ништа више. Да ли заиста мислите да бих био будала да погледам снимак и да вам кажем да је то тако. А да знам да тај снимак постоји који би доказивао нешто друго – казао је Вучић у интервјуу за Глас Америке, додавши да је снимак ужасан.

Ипак, медији ни до дан данас нису добили снимак надзорних камера, а оно што је веома интересантно, наплатна рампа Дољевац је прошле године срушена.

Убиство Оливера Ивановића

Иако је канцеларија испред које је убијен Оливер Ивановић, лидер косовских Срба, била покривена са четири сигурносне камере, полиција и тужилаштво рекли су да оне нису радиле од 4. јануара, па све до десет минута после убиства.

Председник Србије Александар Вучић означио је да је Ивановићево убиство терористички чин.

– Ако погледате и коме би убиство Оливера Ивановића одговарало свима ће, чини ми се, све да буде јасно – изјавио је Вучић и додао да не може да говори о сазнањима којима располажу српски истражни органи.

Александар Ивановић, братанац убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, рекао је да дубоко верује да би снимци камера за надзор дали одговоре на многа питања, па и на то да ли су убиство извршили Срби или Албанци и ко им је помогао да дођу и да напусте Косовску Митровицу.

– Невероватно да одмах имамо детаљне снимке са више камера када се пали књига заменика градоначелника Београда Горана Весића, а годинама немамо ниједан снимак када је изгубљен живот – рекао је Ивановић.

Српско тужилаштво укључило се у истрагу и навело да испитује сумње на тероризам. Договорено је да ће на истрази сарађивати са косовским органима, али је та сарадња ишла лоше. Институције су се месецима међусобно оптуживале да не одговарају на захтеве и крију доказе. Иако Тужилаштво за организовани криминал на овом случају ради читаву годину, поступак је и даље у предистражној фази која може трајати неограничено. Случај је означен као тајни због чега се не зна шта је тужилаштво открило о овом убиству.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. у северној Митровици у улици Сутјеска, у 8 сати и 14 минута испред канцеларије његове грађанске иницијативе СДП. Упуцан је из ватреног оружја калибра 9 мм, шест пута, из возила у покрету типа „Опел астра“, без таблица, са затамњеним стаклима, које је након неколико минута пронађено спаљено у улици Војводе Путника, око 1.500 метара од места убиства, док је Ивановић, након што је одведен у Регионалну болницу Северне Митровице, после неколико тренутака подлегао задобијеним ранама.