Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ЛИ СРБИ ИМАТИ КОРИСТИ од избора Тачија за председника

0

TAČI PRAVDA

Српска заједница на Космету може добити још једну своју општину, једанаесту по реду. Ненад Рашић, посланик Српске листе, потврдио је да су се током последњих дана водили разговори о томе. 

Наиме, четири села Прилужје, Племетина, Бабин Мост и Граце могли би да чине ту нову општину. Ова села данас припадају општинама Вучитрн и Обилић. Ипак, Рашић негира да је то био услов посланика Српске за избор Хашима Тачија за окупаторско-шиптарског председника, већ вид компромиса око ове, како каже, старе идеја која је заживела сада.

„Последњих неколико дана смо интензивирали неке контакте и, због мало одлучније и зрелије иницијативе, дошли смо до тога да би то могло бити изводљиво. По процедури, то се прво треба усвојити у Влади као приједлог, а потом и у Парламенту, што мислим да не би требало да буде проблем, јер политичка снага не би то промијенила јер ни интереси већине Aлбанаца не би били угрожени“, казао је Рашић.

Ненад Рашић додаје да, уколико постоји добра воља, тако нешто би могло да се деси до краја године. Да ли је десет српских посланика Српске листе гласало за Тачија или не, то је непознато, с обзиром да је гласање било тајно, али је једно сигурно, да је њихово присуство у сали свакако омогућило Тачијев избор због кворума. Један од српских (Тачијевих) аналитичара, Ранђел Нојкић, каже да, уколико је тај избор Тачија протекао без икаквих услова или договара, онда је Српска листа у великим проблемима и биће сигурно кажњени од својих бирача.

„Било би апсолутно неприхватљиво да се нису договорили и да су безусловно учествовали у његовом избору. Та нова општина није ништа ново јер је иницијатива од раније, али ако се деси – свакако је један позитиван корак. Према томе, мислим да су Срби због тога требали да имају врло јасне услове и да то на крају предоче својим гласачима, свом народу, да они, заправо, знају који су то услови и због чега су морали да дају глас Хашиму Тачију“, каже Нојкић за РСЕ.

Он додаје да је важно да се у догледно вријеме спроведе договор о Заједници општина са српском већином, који је већ требао да се деси, али и осталих договора око Телекома и др. Петар Милетић, бивши подпредседник Скупштине Косова и добар познавалац прилика, не очекује превише од Тачија када је у питању српска заједница, прије свега, зато што функција предсједника нема превише извршне власти. Милетић, ипак, сумња да је Српска листа успјела да наметне своју агенду „као што то није успјела ни раније када је њихова подршка у Скупштини била неопходна“. Могуће је да је и нова општина само жеља, каже Милетић.

„Српска листа је омогућила избор Тачију. Да ли су нешто договорили или не, чисто сумњам познајући добро прилике. Можда оно што су и сами рекли, а то је стабилизација прилика на Косову и Метохији. Бојим се да у овом тренутку, чак ни оно што је потписано у Бриселу и што стоји у бриселским документима, али чак ни оно из Устава или закона Косова, када се то не поштује, бојим се да је само пусти сан да се деси нешто што није ни на папиру“, наводи петар Милетић.

На Космету је, иначе, десет општина са српском већином, од којих је пет формирано процесом децентрализације. Четири су сјеверно од Ибра, а шест јужно. Децентрализација власти је настала на основу Aхтисаријевог плана на основу којег је проглашена противправна независност Косова.

Извор:  Инфо-КС.нет