Прочитај ми чланак

Хоће ли се у Бањалуци сударити српски барјаци

0

Бањалука – „Најбоље би било да протеста власти и опозиције у Бањалуци уопште не буде, али сада кад су они извесни, захвални смо премијеру Србије Александру Вучићу што води бригу о Републици Српској и указује на проблеме”, рекао је Милорад Додик, председник РС, након упозорења које је Вучић изнео на ванредној конференцији за медије у Влади Србије, где је рекао да српске обавештајне службе имају информације да је могуће да дође до немира током најављених протеста у суботу у Српској.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Додик верује да до немира ипак неће доћи.

„Међу нашим демонстрантима неће бити ни група ни појединаца који ће изазивати било какве немире. То могу да гарантујем и да обезбедим стабилну и мирну средину. Што се тиче евентуалних појединаца и група, то ћемо препустити полицијским структурама, које ће имати адекватне методе да се са тим изборе и подузму неопходне мере, како би све прошло на миран начин”, рекао је Додик за „Политику” и нагласио да ће уколико се на крају све заврши мирно то уједно значити да је „Српска показала своју додатну способност за демократске процесе”.

„Кад је већ дошло до тога да се протести одрже, упозорење српског премијера, уз захтев и молбу да они буду мирни, имају апсолутну подршку са наше стране”, рекао је Додик. 

Додиков СНСД на митинг излази под паролом „Срцем за Српску”, док опозициони Савез за промене Младена Босића на протесте иде са слоганом „Ослободимо Српску”.

Одговорност за могуће немире Босић пребацује на Додика, истичући да га је у уторак увече телефоном позвао Вучић, који је апеловао да протести буду мирни и да је „из разговора са њим схватио да и он има исте информације о доласку екстремиста”.

„Схватио сам да и премијер Србије има информације којима и ми располажемо, да постоје екстремне групе из Србије које хоће да дођу на митинг у организацији Додика”, уверава Босић. 

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ