Прочитај ми чланак

Хоће ли бити избора у 2013?

0

Иако власт не размишља о расписивању избора у 2013, опозиција наводи да су они једино решење, јер је економска ситуација гора него за време претходне Владе.

Истраживања јавног мнења која су показала скок популарности дела владајуће коалиције отворила су и питање да ли ћемо већ 2013. поново на изборе.

Иако председник Србије Томислав Николић каже да би због опоравка земље било боље да у следећој години не буде избора, али не искључује могућност да до њих дође после одлуке ЕУ о почетку преговора са Србијом.

„Ја бих волео да до ванредних избора не дође до јуна и док не сазнамо да ли је ЕУ одлучила да преговара са нама или не. Треба нам влада која ће да испуни преузете обавезе, а да се за све то време у Србији живи потпуно мирно и стабилно“, рекао је Николић.

Управо је скок популаности Николићевог наследника на челу СНС Александра Вучића покренуо и приче да би за део владајуће коалиције било идеално да следеће године буду нови избори. Сам Вучић поручује да не размишља на ту тему.

„На изборе се иде када имате одређене проблеме, а не када имате висок или низак рејтинг. Наш је посао да урадимо оно што можемо за грађане Србије, а не да гледамо истраживаче јавног мења и доносимо одлуке по том питању“, истакао је Вучић.

Иако њихова реч неће бити пресудна, Уједињени региони Србије спремни су за нове изборе.

„Као члан Владе знам да у претходном периоду свако расписивање избора доноси велике застоје и у раду привреде и директно утичу на грађане Србије.

Међутим, УРС као најмања странка у овој коалицији, не могу да утичу на то ни да ли ће бити расписани избори ни када ће бити расписани, али што се нас тиче – понављам да смо спремни чак и да сутра буду расписани“, каже Верица Калановић из УРС-а.

Спремни за нову изборну трку су и у опозицији. У ЛДП-у наводе да су последњих избори донелли лошији избор од владе на челу са Мирком Цветковићем.

„Ако у јуну не почнемо преговоре са ЕУ, онда заиста не видим друго решење за спас народа и државе него изборе, јер сваки избори би требало да донесу бољу владу. Нажалост, прошли нису, него су донели ову која ће са овом катастрфоалном политиком заиста уништити државу“, сматра Зоран Остојић из ЛДП-а.

У владајућој коалицији кажу да ванредни парламентарни избори нису били тема њихових разговора. Ипак, одлука Европе могла би да утиче да ово питање дође у први план.

 

(Б92)