Прочитај ми чланак

Хиљаде протестовале због појачаних мера против короне у Сиднеју

0

Хиљаде људи изашло је данас на улице Сиднеја и других аустралијских градова да протестују због појачаних мера после новог скока броја заражених од корона вируса, и полиција је ухапсила неколико људи.

Демонстранти су пробили полицијске баријере и бацали пластичне флаше и друге предмете.

Учесници протеста без маски упркос уведеним мерама прошли су од Викторија парка у Сиднеју до градске куће у централној пословној четврти, носећи плакате са натписима на којима измедју осталог пише „слобода“ и „истина“.

У Сиднеју је био распоредјен велики број полиције укључујући полиције на коњима и полиције у опреми за сузбијање демонстрација као одговор на недозвољене протесте.

Полиција је потврдила да је више људи ухапшено пошто су разни предмети бацани на њих.

Полиција Новог Јужног Велса саопштила је да признаје и подржава права на слободу говора и мирно окупљање али ови протести представљају кршење наредби за јавно здравље.

„Приоритет полиције Новог Јужног Велса је увек безбедност шире заједнице“, наводи се у саопштењу.

Протест је организован у време када су бројеви новозаражених у тој аустралијској држави достигли нови рекорд са 163 новозаражена у последња 24 часа.

Министар здравља те државе рекао је да подржава право људи да протестују али да сада јако скаче број заражених од корона вируса и да није у реду да неки људи мисле да је у реду да изадју напоље и буду близу једно другог на демонстрцијама.

У Мелбурну хиљаде људи без маски изашло је у центар града узвикујући „слобода“. Неки су палили бакље и окупили се испред зграде парламента државе Викторија.

На једном натпису је била порука.

„Овде се не ради о вирусу него о потпуној контроли владе над народом“.

Такође се планира протест аутомобилима у Аделејду, граду који је такодје у локдауну, док полиција упозорава да ће хапсити због недозвољене активности.

До петка је 15,4 одсто становништва Аустралије старијег од 16 година добило обе дозе антиковид вакцине.

Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је да се дошло до прекретнице и да се постижу жељени резултати као и да се даје милион доза вакцина недељно.

„На добром смо путу до оног што желимо да будемо до краја године и потенцијално раније“, рекао је Морисон.

Савезна влада је саопштила да ће послати хиљаде додатних Фајзер доза у Сиднеј, а одрасли градјани се позивају да озбиљно размисле о примању АстраЗенеке због мањка Фајзерових вакцина.