Прочитај ми чланак

Хил: Србија се већ определила за Запад, веза са Русијом слаби из дана у дан

0

Важно је што је српска страна конструктивно приступила европском плану споразума са Косовом, у коначници то ће утицати на брзину којом се Србија приближава Западу, изјавио је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Србија се већ одлучила да се окрене Западу и мислим да је многим Србима фрустрирајуће што процес траје толико дуго, рекао је Хил.

– Надам се да ће резултат свега овога бити много бољи, бржи темпо (евроинтеграција) – рекао је амерички амбасадор.

На питање зашто је европски предлог тајна, рекао је да то не би назвао тајном, него нечим што потпада у традиционалне дипломатске канале.

– Ако настојите да се дипломатијом бавите кроз медије, појавиће се много неспоразума – рекао је он и казао да зато сматра да о таквим стварима треба разговарати искључиво за столом.

Упитан да ли би Александар Вучић “прешао линију” ако би открио садржај предлога на предстојећој скупштинској седници, одговорио је да је то “хипотетичко питање”, али да је велика расправа у парламенту потребна.

Он је казао и да се Србија “држи своје политике према санкцијама Русији дуже него што је руска војска држала Херсон”.

– Питање везе Србије са Русијом – можете видети да слаби из дана у дан. Види се да расте интересовање за сарадњу са ЕУ и више заинтересованости за сарадњу са нама – сматра Хил.

Поновио је став владе САД да Србија треба да се придружи санкцијама Русији, али је додао да није тачно ни да Србија није урадила ништа, јер је осудила руску агресију на Украјину.

На питање да ли је позиција Београда у преговорима са Приштином слабија јер није увела санкције Русији, Хил је рекао да сматра да су то одвојена питања.