Прочитај ми чланак

ХАШИМ ТАЧИ (ИНТЕРВЈУ ЗА СРПСКИ ЛИСТ): Приштина је безбеднија него Београд

0

Hasim Taci

Лидери политичких странака на Космету су демократски изабрани лидери, а не криминалци.

Ослободилачка војска Косова била је једна од најуспешнијих герилских армија у модерној европској историји и као политички лидер ОВК веома сам поносан што смо освојили слободу борећи се против злог режима Слободана Милошевића, каже у разговору за Данас Хашим Тачи, председник шиптарске окупаторске владе у Приштини, одговарајући на питање какву би поруку Шуптари послали ако би Рамуш Харадинај, некадашњи вођа криминалног клана и ратни командант ОВК, постао премијер у наредном сазиву владе.

Тачи истиче да су Шиптари  „одбрамбеним ратом“ такође у крајњој линији „помогло Србији да се отараси тог диктатора“.

„Парк мира“ је нова барикада на Ибру

* Да ли мислите да је ваша изјава да је „Парк мира био сраман чин постављања нове барикаде“ допринела каснијим немирима у Косовској Митровици?

– Понављам још једном, подизање нове барикаде насред моста је сраман чин.
То неће прихватити ЕУ, то неће прихватити сви грађани Митровице, ни на југу ни на северу – јер је људима доста подела, они желе добру економију и сарадњу.
Очекујем да барикаде, чак иако их називају „мировни паркови“, буду уклоњене како би људи могли слободно да се крећу.
Апелујем на лидере општинских заједница да мисле о томе како ће да реше своје локалне проблеме, а не да увећавају проблеме.
Ми морамо бити чврсти; никакви паркови, спортски терени или баште не могу бити подизани насред путева или мостова, било то у Приштини, Београду, Њујорку или Митровици.
Тај такозвани парк представља исмевање мировних напора.
Али ми не смемо да подлегнемо провокацијама оних који покушавају да одложе примену Бриселског споразума.
Још важније јесте да се фокусирамо на успостављање косовског суда на северу и омогућимо пуну интеграцију овог дела у наш законски систем.

Како теку преговори ваше Демократске партије Косова о формирању нове владе и с киме разговарате о томе? Постоји ли шанса да се створи „велика коалиција“ ДПК, Демократског савеза Косова и Алијансе за будућност Косова?

– Дозволите ми да најпре кажем да су то били потпуно демократски избори, организовани први пут на целој територији републике, укључујући север. Све странке су прихватиле резултате, а ПДК је победила на изборима са веома комотном разликом. Ми смо чак повећали број наших посланичких места, што је добар успех за трећи мандат. Сада чекамо коначну потврду посланичких места и званично формирање косовског парламента.

Након што буду предузети сви нужни законски кораци, очекујемо да нам председница додели мандат за преговоре о коалицији и стварању нове владе. Отворени смо за дискусије са свим странкама које желе да се настави економски програм, креирају радна места и европске интеграције.

У случају да не будете део владе, да ли ће се променити став Приштине о дијалогу с Београдом?

– Као јасни победници избора, очекујемо да водимо владу у наредне четири године. Питање мандатара је сада пред Уставним Судом, и ми ћемо поштовати сваку одлуку суда. Какав год да буде формат владе, дијалог са суседима је суштински услов за европску интеграцију. Косово је успело да успостави јасну границу са Србијом и нема никакве сумње да је Србија морала да прихвати уставни и законски оквир Косова као јединог законодавца на северу Косова. То је пут у једном смеру који ће се наставити као окосница успостављања нормалних односа на Балкану. Ја као премијер и било који будући премијер у годинама које долазе следићемо европски пут који је условљен наставком дијалога са суседима.

Који ресори би могли да припадну Србима у новој влади?

– Српска мањина има Уставом загарантовано месту у влади Републике Косово. О прецизној природи њиховог учешћа у наредној влади биће преговарано након потврђивања резултата и почетка преговора о формирању нове владе.

Шта ће бити основни циљеви нове владе  уколико поново преузмете премијерску функцију?

– Главни фокус моје владе биће радна места, радна места и радна места. Све остало проистиче из нашег плана о покретању нове мисије економског развоја. Наша прва мисија била је да се ослободимо лошег режима Србије, наша друга мисија била је да прогласимо независност и успоставимо међународно признату позицију, а нова мисија биће да убрзамо економски развој утемељен на чврстим резултатима нашег посла у претходним годинама.

Изградили смо 1.500 километара путева и ауто-путева у протеклих седам година, изградили смо 140 школа и имали смо просечан раст бруто домаћег производа за 4,5 одсто у последњих шест година. То је веома добра основа за наставак наших реформи и напора за стварање радних места.

На који начин би ваша влада радила на унапређењу безбедности српске заједнице и повратку Срба?

– Српска заједница је безбедна у новом, независном Косову. Статистички, безбедније је шетати се Приштином него Београдом. Морамо да се постарамо да применимо резултате дијалога како би се ситуација нормализовала. Људима је потребна нормалност да би се осећали безбедним и потребна им је нормалност да наставе свој живот. Радићемо заједно како бисмо успоставили поверење у нашој држави, мада не треба да заборавимо да је Косово било суочено с претњом од геноцида пре само 15 година. И даље копамо лешеве скривене у Србији и треба да затворимо болна поглавља како бисмо се кретали у правцу успостављања потпуно нормалних односа који ће бити од користи Албанцима, Србима, Турцима, Бошњацима, Ромима и свим осталим Косоварима.

Која су ваша очекивања од наредне фазе бриселских преговора?

– На крају целог процеса имаћемо пуно признање стварности, укључујући независно Косово, као суштински део балканске архитектуре. Немам никакве сумње да се крећемо у том правцу.

(Данас)