Прочитај ми чланак

Харченко: Русија је без размишљања кренула у 1. светски рат бранећи Србију

0

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас, приликом полагања венца на спомен-костурницу руским војницима палим у Првом светском рату, да је тај споменик доказ и симбол „неотуђивих веза“ Русије и Србије, као и руског и српског народа.

„Чим је рат избио, Русија и руски народ су без размишљања кренули у рат бранећи Србију. Позната је изјава руског руководства: Нећемо вратити мач у корице док не ослободимо Србију“, рекао је Боцан-Харченко на церемонији у оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Чим је рат избио, Русија и руски народ су без размишљања кренули у рат бранећи Србију. Позната је изјава руског руководства: Нећемо вратити мач у корице док не ослободимо Србију

Према речима амбасадора, руски војници су „на Солунском фронту, у Македонији, у току одбране Београда, штитили Русију и Србију, достојанствено и племенито испуњавајући савезничке обавезе“.

Он је навео да споменик на Новом гробљу, „највећи у Европи споменик Русима палим у Првом светском рату“, али и сви други споменици поручују да се из Првог светског али и других ратова морају извући поуке.

„Морамо водити рачуна да сарађујемо на најбољи начин, тадашњи савезници и тадашњи непријатељи, и морамо да постанемо још бољи партнери и чувамо крхки мир у Европи“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да се стабилност „тешко успоставља а може се срушити одједном“.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!