Прочитај ми чланак

Харадинај: У тајности сам припремао тужбу против Србије

0

Некадашњи косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да је у тајности припремао досије за подизање тужбе против Србије, јавља Коссев.

Садашњи премијер Косова Аљбин Курти најавио је недавно да је започет рад на припреми тужбе за геноцид против Србије.

Foto: Tanjug/AP Photo

„Припремићемо тужбу за геноцид против Србије коју ћемо да поднесемо Међународном суду правде“, рекао је Курти током представљања програма владе подсећа Коссев.

У Приштини се од тада води дебата о томе да ли је овакав потез исправан, те да ли би Косово могло да добије случај, док са друге стране из Београда стижу критике, али и молба председника Србије да тако нешто не чине.

Аналитичари и политичари у Приштини, са друге стране, предлажу више солуција.

Док једни наводе да Косово не може само подићи тужбу јер није члан УН и предлажу да то уместо Косова учини Албанија, други наводе да би идеална опција била да се допуни Закон о специјалном суду, те да тиме буду обухваћени и „српски злочини“.

Сви су сагласни око једног – за тако нешто је потребна подршка Европске уније и САД.

И док Курти најављује да су започете припреме, те да је планирано да се тужба подигне следеће године, синоћ се огласио Харадинај, који је потврдио да је за време свог мандата већ започео припреме у вези са оваквом тужбом, пише Коссев.

Харадинај је синоћ казао да је још у време док је вршио функцију премијера у тајности припремао досије заједно са познатим стручњацима, преноси Газета Еxпресс.

„Куртијева влада има најбоље могуће одрађен посао. Најбољи могући посао на ову тему урађен је под мојим руководством. На столу се налази највећа материја најпознатијих стручњака на свету из светске експертизе на којем је влада Харадинаја радила у тајности“, рекао је Харадинај у изјави за АТВ.

Са друге стране, каже да не треба журити и деловати без одобрења „стручњака“- да би Косово добило случај на суду.

Прецизира да тужба против Србије „није ценкање“, те да би требало да се пажљиво одабере тренутак за њено подношење.

„Мора се одабрати одређени тренутак, морају се добити гаранције за такав корак, јер, уколико изгубите овај случај, направили сте највећу штету свом постојању и молим вас да будете пажљиви поводом овога“, поручио је даље Харадинај, наводи Газета Еxпресс а преноси Коссев.