Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Оптужнице нема, таксе не дам; Ванредни избори на Косову …

0

Косовски премијер који је пре три дана поднео оставку на ту функцију каже за РСЕ да оптужнице против њега у Хагу нема и да је морао да поднесе оставку.

Рамуш Харадинај је оставку поднео, како објашњава Радио Слободној Европи, јер је за њега неприхватљиво да се пред истражиоцима Специјалног суда за ратне злочине у Хагу, које га је позвало као осумњиченог, појави као премијер.

Рекао је да своја политичка уверења неће мењати, као и да таксе од сто одсто на производе из Србије не би требало укидати све до признања косовске независности.

Према његовим речима, важно је и да се сада на Косову у што краћем временском року, за око два месеца, одрже избори. „Не верујем да постоје разлози да се с тиме одуговлачи пуно. Важно је, не због вакума у владавини, већ је важно да се народу што пре пружи прилика да одлучи“, каже Харадинај.

Рекао је и да тренутно приводи крају званична писма за председника Косова и председника Скупштине. „По протоколу, то су званична писма која се могу послати данас, или сутра. Разматрамо уставну основу о оставци, јер се ради о оставци без изгласавања неповерење влади. Разматрамо како то да објаснимо“, истакао је Харадинај.

Он је у интервјуу рекао и да мандат враћа народу, јер га је од њега и добио и да, између осталог, због тога неће мењати своје досадашње ставове. „Заправо, ја сам држао један принципијелан став народа, а не власти у овом случају, и надам се да онако како смо били заједно за Трепчу и за Војску, јер смо у та два случаја показали потпуно јединство, да ћемо бити заједно против поделе Косова и да нећемо допустити ‘Додик републику’ на Косову и да нећемо да дамо тржиште без признања“, рекао је косовски премијер у оставци.

На питање да ли има оптужнице протв њега у Специјализованом тужилаштву у Хагу, које би требало да се бави злочинима почињеним над Србима и другим неалбанцима, Харадинај каже да нема оптужнице против њега.

„Ми смо млада држава и ми стварамо, да кажем, нашу државну доктрину. Нисам хтео да се Косову препише један овакав тренутак. А потом, ради се и о мојој личној части, части албанског борца. Ја сам доказао невиност два пута и зато сам донео ту одлуку“, изјавио је Харадинај.

Било му је постављено и питање да ли сада, под овим околностима, када је Косово са владом у оставци, очекује да се настави дијалог са Београдом на неки начин, а он је одговорио:

„Немамо став против дијалога. У каквој год етапи, у које год време, Косово и овако обавља своје функције. Али, дијалог је безуслован, и не дијалог о подели и ‘Додик републици’, већ дијалог о реципрочном признању унутар постојећих граница и о међусобном поштовању. То се односи и на тржиште, уколико се оно врати Србији, укинуће се такса у случају признања.“

Још једном је поновио да је свестан импликације одлуке о увођењу таксе на робу из Србије. „Од првог дана сам видео у којим димензијама ће се те импликације десити, али, немам друго решење осим тога да је то алтернатива замена за признање, или да дамо део територије или ‘Додик републику’ на Косову. То је неприхватљиво за Косово“, додао је он.