Прочитај ми чланак

Харадинај: Курти ће укинути таксе чим буде дошао на власт

0

Одлазећи косовски премијер, Рамуш Харадинај, оптужио је лидера Самоопредељења (ЛВВ), Аљбина Куртија, да ће укинути таксе на робу из Србије и БиХ чим буде дошао на власт, а како каже, то је већ обећао међународним званичницима.

„Рећи укидам таксе и успоставићу реципроцитет је исмејавање људи. То је увреда за многе људе“, поручио је Харадинај током синоћњег гостовања на „Прессингу“ на Т7.

Фото: Танјуг/AП

А укидање такси Курти је, по наводима Харадинаја, обећао и међународним званичницима.

„Куртијево обећање о порезу је врло чисто, рекао је то и међународним представницима. Порез је био за добро људи, а не за једног“, додао је Харадинај, преноси КоССев.

Са друге стране, каже да би он врло радо укинуо таксе уколико Србија призна Косово.

Подсетимо, лидер Самоопредељења, Аљбин Курти, је у више наврата, након остварене победе на октобарским изборима, понављао да ће када буде постао премијер, таксе од 100 одсто на робу из Србије бити замењене реципроцитетним мерама.

Како је објаснио, реципроцитет значи да Србији треба прво да учини нешто на неком другом пољу пре него што Косово укине таксе чиме би дијалог Косова и Србије био настављен.

Данас, скоро четири месеца након избора и многобројних састанака са лидером ЛДК, Исом Мустафом, Аљбин Курти још увек не успева да склопи договор о коалицији и формира владу. Последњи рок за формирање владе је 4. фебруар до када ће Курти морати да предложи нови састав владе косовској скупштини.

Одлазећи косовски премијер синоћ је такође говорио и о идеји „корекције граница“ проценивши да она вреди 50 милијарди евра, док би Трепча припала Србији.

„То је око 50 милијарди евра, јер нема смисла давати Трепчу Србији без ичега. Верујем да иза ових сценарија стоји пуно аргумената“.

Харадинај је и раније идеју корекције граница повезивао са милијардама, а конкретно оним које би, како је још октобра прошле године изјавио, након реализације ове идеје, поделили косовски председник, Хашим Тачи, српски, Александар Вучић и албански премијер, Еди Рама.

Због ове изјаве Рама је и поднео тужбу против одлазећег косовског премијера.

У јучерашњем гостовању, Рамуш је поново говорио о албанском премијеру, наводећи да је он вређао косовске лидере у присуству председника Србије, Александра Вучића.

„Није добра ситуација да се вређају косовски лидери пред Вучићем“, закључио је.