Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Када Србија схвати да од Косова не може ништа добити, биће договора

0

Кандидат за премијера коалиције Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије, Рамуш Харадинај, у интервју за Радио слободна Европа, каже да ће коначни договор са Србијом бити постигнут кад Београд схвати да од Косова ништа не може добити.

Кандидат сте коалиције АБК и СДП за место премијера на изборима 6. октобра. Зашто би грађани гласали за вас као премијера?

Да би сачували постојаност коју је Косово створило на главним темама од националног интереса и истовремено имати прилику да се фокусира на неке веома виталне теме, као што су економски развој, здравство и образовање.

Постоје три компоненте економског развоја на које морамо да делујемо у овом тренутку, добра анализа начина на који се пуни буџет, мање пореза, више запослености, како би се економија развијала, а како претворити тај буџет у послове, да би био у интересу економског развоја.

Друго је логистика, многи предузетници имају проблема с простором за рад, не могу се проширити…Бавили смо се овим економским зонама, попут америчке у Ђаковици. У Призрену имамо иновативни немачки парк за обуку, али такође имамо пуно могућности у осталим општинама.

И на трећем месту је однос према бирократији, које је сада пуно…Неки од предузетника нису обучени за рачуноводство и друге бирократске услуге за рад и обично се ти преоптерећени бирократски односи такође искориштавају за корупцију од стране јавних службеника. Елиминацијом и поједностављењем тих процедура између институција и предузетника, на неки начин спречавамо и корумпиране односе између страна.

Током мандата који сте напустили на половини, једна од владиних одлука коју сте водили била је такса на увоз из Србије и Босне и Херцеговине. Мислите ли да овај порез може остати на снази и након избора?

Да, то би требало да се стави (као услов) за признање од Србије… Ако Србији буде јасно да више не може ништа добити од Косова, онда остаје питање да ли ће успоставити добросуседске односе са Косовом, тј. имати економске и трговинске односе, или наставити са досадашњим поступцима. Мислим да и ЕУ и САД морају да кажу Србији да од Косова неће добити ништа. Али и Србија и Косово међусобно треба да се сложе да пређу на нову фазу билатералних односа и истовремено убрзају процесе интеграције, Србија ка ЕУ, а Косово ка евроатлантским интеграцијама, јер циљамо у НАТО.

Ако се такса сматра препреком за наставак дијалога са Србијом, како ћете поступити?

Погледајте, дијалог уоквирујете оквирним споразумом за признање, тако да морамо да седнемо да разговарамо о одређеном споразуму, тако да не можемо без основа у дијалог. И у исто време, временски оквир, односно за које време намеравамо да постигнемо (споразум), и тада, у одређено време, када дође последњи тренутак порез може да буде обустављен неколико дана, тако да се споразум и признавање могу догодити обострано.

Када мислите да ће се створити услови за постизање споразума између Косова и Србије?

То је питање јасно. Још једном, ако Србија чује различите поруке са Косова, као и од међународних страна, да ће се нешто добити у замену за признање, све док Србији то нешто не буде довољно, не задовољи њен апетит, нећемо имати споразум.

Ако кренемо у другом правцу и не дајемо ништа за признање…то је оно што међународна заједница треба да зна и каже Србији – онда може доћи тренутак када Србија схвати да више ништа од Косова неће добити, ми смо комшије, то је тржиште суседа – било да успоставимо односе или не. Ми одлажемо споразум слањем различитих порука да би Косово могло нешто дати у замену за признање – то је велика грешка.

Мислите ли да би само опорезивање требало да буде један од услова да се процес настави?

Постоје две компоненте које треба да садржи споразум поред свих питања, попут питања несталих, дугова, пензијског фонда и многих других проблема које Косово има са Србијом. Али две компоненте су важне: Заједница српских општина, које ће бити установљена по Уставу и косовским законима. Косово нема трећи облик власти, само општинску власт и национални ниво. Дакле, може се утврдити да је ово део Ахтисаријевог плана и онда постоји основа за добар економски однос, што значи укидање пореза, повраћај на тржиште. Са ове две компоненте, господин (председник Србије, Александар) Вучић би имао довољно да каже српском народу да су победили. Све више од овог циља, одгађа договор и од тога неће бити ништа.

Најизраженија унутрашња питања на Косову су недостатак владавине закона, борба против корупције и организованог криминала. Који ће бити ваши поступци да промените ситуацију у овом погледу?

Морамо даље јачати владавину закона. Мислим да смо у две важне компоненте правна држава и владавина закона, правилно поступили, тако да смо унапредили правну основу. Правни пакет о борби против криминала и корупције, сукобу интереса је најнапреднији, не само у региону, а Стејт Департмент нас је похвалио, ЕУ нас је похвалила. Дакле, имамо најнапредније, најкоректније законе који нам могу помоћи у борби против криминала и корупције и сукоба интереса. Повћали смо материјалну основу која је веома важна за независност судства, а против политичког уплитања у правосуђе, не мешање власти, већ могућност даље независности кроз материјалну основу. У исто време, повећава се број судија, повећава се број тужилаца. Повећаћемо број стручног особља и све логистичке аспекте.

Али морамо ићи тим путем, не смемо дозволити да политичари преузму правосуђе, то није на нама, чак и уз велику вољу за борбу против корупције или борбу против криминала, ми нисмо судије и тужиоци. Дакле, морамо сачувати независност власти, уствари аутономију власти, није независност, сви смо у оквиру уставу, него морамо сачувати аутономију моћи, у овом случају законодавства, извршне власти и судства.

Након избора коалиције изгледају неизбежно. Да ли бисте радије владали са бившим партнерима у последњој влади или странкама које су биле у опозицији?

То није решење које преферирам, нисам склон бившим партнерима у влади. Дакле, чињеница да смо одвојено изашли на биралишта значи да је наша сарадња готова.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!