Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ ДОБИО АМЕРИЧКУ ВИЗУ: Одустао од укидања Специјалног суда за злочине ОВК

0

ПРИШТИНА – тзв. Косовски премијер Рамуш Харадинај, након британске, добио и америчку визу, иако је крајем децембра његов захтев био одбијен због чега није путовао у Ајову.

Амбасада у Приштини је Харадинају одобрила захтев за визу након што је он одустао од подршке укидању Специјалног суда за процесуирање злочина које су припадници тзв. ОВК починили на Косову током последњег рата, пренела је Газетаеxпресс.

 

Харадинај је подршку иницијативи за укидање Специјалног суда повукао под притиском амбасадора земаља Квинте, посебно америчко амбасадора Грега Делавија који је у последњем упозорењу упућеном Харадинају, тзв. председнику Хашиму Тачиу и тзв. председнику парламента Кадри Весељију, поручио да ће се у супротном они суочити са озбиљним последицама.

Од подршке иницијативи за укидање Специјалног суда најпре је одустао Весељи, који је као председник парламента ту иницијативу проследио Харадинајевој влади на мишљење.

Иако је Харадинај раније рекао да ће иницијатива у тзв. косовској влади бити разматрана у редовној процедури, није било званичних информација да се то и догодило.

Ипак, Харадинај се јуче огласио рекавши да Специјални суд неће бити укинут.

Харадинају је америчка виза најпре одбијена у децембру када је требало да путује у Ајову.

Иначе, како су рање пренели приштински медији Харадинај, Тачи и Весељи су добили позив да присуствују традиционалном Молитвеном доручку у Вашингтону.