Прочитај ми чланак

Харадинај: Ако Србија призна Косово,неће бити референдума о уједињењу са Албанијом

0

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај поручио је, одговарајући на изјаву председника Србије Александра Вучића који га је назвао опасном особом, да „све док делује опасно за Србију и њеног председника, Косово је на добром путу“.

„Не бојте се, господине Вучићу. Не треба да будете нервозни. Косово тражи само оно што му припада“, написао је Харадинај на друштвеној мрежи Фејсбук.

Како је додао, ипак, постоји начин да се избегне референдум о уједињењу Косова са Албанијом 2025. године.

„Постоји један врло једноставан начин, а то је да Србија призна Косово као независну државу“, написао је Харадинај.

Лидер АБК је написао и да ће Косово наставити у својој намери да буде члан, како у НАТО, тако и ЕУ, али и у УН.

„Хистеричном реториком нећете нас зауставити у нашем праву да дефинишемо будућност Косова“, поручио је Харадинај.

Појаснио је да је опште познато да је његова изјава и намера о уједињену са Албанијом резултат сталног немара Брисела у вези са Косовом.

„Косово и његови грађани су про-западно оријентисани и као такви не заслужују презир, игнорисање и условљављавање до у недоглед“, написао је Харадинај.

Председник Вучић је поводом изјаве Харадинаја о референдуму за уједињење Косова с Албанијом, изјавио да је Харадинај је опасан човек и да би „велика Албанија“ била претња свима, али је и истакао да ће Србија имати адекватан одговор на то.

На питање новинара да прокоментарише ту најаву Харадинаја, Вучић је рекао да на претње не треба узвраћати претњама.

„Мој одговор је – ви свој посао радите, шта хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор, а грађани не треба да брину“, поручио је данас Вучић, преноси „Косово онлајн“.