Прочитај ми чланак

Хаос у Скупштини: Расправља се о намештању послова Веселиновићу и Вучићевом брату

0

Трећи дан заредом српски парламент расправља о предлогу буџета за 2023. годину, а заправо се о томе најмање говори. Опозиција је и јуче протестовала због начина на који Владимир Орлић заказује и води седнице скупштине, држала је транспаренте са натписом "Мрак у Србији без слободних медија" у знак подршке телевизијама Нова С и Н1 и поново указивала на афере које се везују за власт. Посланици власти су углавном вређали, у чему се посебно истакао шеф посланичког клуба СНС Миленко Јованов.

15:02

Јованов показивао фотографије Лазовића

Реплицирајући на говор Радомира Лазовића, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов показивао је фотографије Лазовића тврдећи да је на њима пијан.

„Јесте завршили факултет после 17 година или још студирате? Па добро, то је смешно, и ја бих се смејао. Стварно бих се смејао. Глумите овде како трчи Орлић, а хоћете да покажемо овде како ви лежите мртви у сопственој повраћки. Ево овако Лазовићу, ево овако“, говорио је Јовановић и онда показао Лазовићеву фотографију. 

„И онда у један сат поподне устанете натечени, буновни, дођете овде и кренете да урлате. И стварно мислите да ћете да нас фасцинирате и стварно мислите да ћете да постанете лидер нечега. Нама сте сви једнако драги, драгоцени, никог од вас не бисмо мењали ни за шта на свету“, рекао је Јованов.  

14:51

Овако бежи Орлић од опозиције

Лазовић је изазвао смех међу посланицима и власти и опозиције, када је објашњавао како председник парламента Владимир Орлић „бежи“ од опозиције. 

„Не можете овако да водите седнице и да процењујете паушално кад је време за шта. Имају овде нека правила, требало би да их поштујете, а из излагања вашег колеге Миленка Јованова јасно је да немате никакве одговоре, немате одговоре на најосновнија питања. Кад вам кажемо објасните шта сте урадили за загађење ваздуха ви нас нападате. Има разлога зашто ви ово радите. Постоји разлог зашто Орлић овако брзо трчи да уђе у салу, не би ли стигао пре опозиционих поланика, да хитно настави седницу док се не окупе опозициони посланици. А онда трчи ујутру овако да закаже седницу не би ли се украло које време. Па људи смешно је ово. Десет пута јачи, моћни СНС, фабрика , машина, градитељи мостова утркују се да украду минут, секунд опозицији да се нешто не чује. Па чега се бре плашите? Истине, тако је колега Цакићу. Па њега бре овде разапињете два дана узато што говори о проблемима грађана Ниша“, рекао је Лазовић. 

„Ај полако, овде смо вам тражили да нормално водите седницу, да поштујете право на реплику, да се поштује пословник. Је’л то нешто страшно? Је’л то нешто много? Јел око трога треба да преговарамо. Ево грађани, видите колика књига, све описано. И? Морамо да преговарамо да се поштује закон. Ја бих пре вас назвао… али нећу, рећи ћете после да вас вређам…“, рекао је Лазовић а онда му је Орлић одговорио: 

„Само нисам добро видео, ако бисте могли да ми поново покажете како оно трчим…“

14:36

Лазовић: Стварно? Стварно? Стварно? Ништа вам ово не ваља

Шеф зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд – Морамо Радомир Лазовић поставио је више питања представницима СНС користећи реч „стварно“.

„Ја се извињавам овде је речено да ови амандмани служе за нападе на СНС. Стварно? Стварно? Амандман за повећање дечјег додатка служи за напад на СНС. Стварно? Да се људима којима је потребна социјална помоћ увећа помоћ и да се не укида, то је напад на СНС? Стваро? То вам је напад? Да се замене грејна тела и да се повећа енергетска ефикасност, то је напад на СНС? Стварно? Да људи изолују куће, да се замени столарија, то је напад на СНС? Стварно? Да се део средстава намењен БИА преусмери за програме подршке младима? Стварно? Па ви се људи овде успели кад смо говорили о ребаласу буџета да нам кажете да је буџет за младе повећан само шта је то тада било 0,08 на 0,05 посто, а данас кад се буџет доноси сте успели да буџет за младе смањите на 0,3 одсто. И то је та ваша брига за младе? Стварно?“, питао је Лазовић и наставио:  

„Амандман да се средства са Националног стадиона пребаце на изградњу канализације, па пола Србије нема канализацију, а ви хоћете да градите милионски стадион. Еј бре! Је’ л вам то напад на СНС? Стварно? Ако су ово политике СНС ми ћемо их бре људи увек нападати. Ово бре људи ништа не ваља. Ништа вам ово не ваља“, рекао је Лазовић. 

13:13

Опозиција не жели да се врати на места, Орлић одредио паузу за ручак

Ни након паузе опозиција није желела да се врати на места, већ су стајали испред стола председавајућег и указивали на константно кршење пословника, тако што им председавајући Владимир Орлић ускраћује право да говоре. 

„Да се не убеђујемо много, ако не желите да седнете, идемо сви на ручак“, рекао је Орлић и објавио паузу. 

13:10

Опозиција поново протестује

Опозиција је поново изашла испред стола председавајућег са пословницима у рукама. 

„Добро, је’ л вам се не ради? Је’ л не желите да наставимо седницу? Је’ л то идеја? Одређујем кратку паузу“, рекао је овим поводом Орлић. 

13:03

Вучевић: Ко је осудио Звонка Веселиновића, јесте ви на страни Куртија?

Министар одбране Милош Вучевић још једном је стао у одбрану Марка Босанца и Звонка Веселиновића. 

„Ко је криминалац или не изволите на суд па докажите. И да вам кажем нешто, Марка Босанца кога спомињете, кажете да је он криминалац, за шта је осуђиван? За насилничко понашање? А ви сте били за криминал пред Специјалним судом и побегли код судије за прекршаје“, рекао је Вучевић обраћајући се Бориславу Новаковићу и додао: 

„Неко је оодговарао кад је био малолетан, а ако је неко крао из буџета… Је ‘л он крао из буџета? Немам ја проблем да некоме будем адвокат, јер нисам адвокат, али ви сте се н аволшеабн начин злоупотребом процесних права ослободили тога. И да вас питам нешто, хоћете српске фирме или нећете српске фирме? Хоћет Гранит из Србије или из Хрватске? А ко је то осудио Звонка Веселиновића? Јесте ви то на страни Куртија? На страни Приштине? Немам више ништа да кажем“, закључио је Вучевић. 

12:20

На спомен Андреја Вучића реагује Орлић

У наставку расправе између Борислава Новаковића из Народне странке и министра Милоша Вучевића, Новаковић је рекао: 

„Ви не спорите и не можете да ми реплицирате да фирма Звонка Веселиновић гради у Новом Саду. Ви не спорите кад је у питању чињеница да је Звонко Веселиновић означен као највећи криминалац у овом делу Европе, који се уз знатно корумпирање у Србији и на Косову бави илегалном трговином робе, оружја, наркотика. Ви нисте оспорили да је вртић у Новом Саду на Сајлову градила фирма Монтоп, која је у власништву Марка Босанца Боскета, који је ваш лични пријатељ и новац коруптивно и солидарно одлази Андреју Вучићу и Звонку Веселиновићу“, рекао је Новаковић. 

На спомен Андреја Вучића укључио се Владимир Орлић: 

„Молим вас да обратите пажњу шта изговарате у овој сали. Новаковићу да ли ме чујете? Да ли ме слушате? Рекао сам вам да обратите пажњу шта изговарате и видим да ни сами не водите рачуна о ономе што изговарате“.  

12:10

Вучевић: Мислите да сте показали да се не бојите Звонка Веселиновића?

Одговарајући на оптужбе Новаковића, министар Милош Вучевић је рекао:

„Не знам чему потреба да десет пуна споменете Звонка Веселиновића? Мислите да сте тиме показали да се не бојите никога или некога, па сте добили већи плус. Што се тиче моста кад сте ви водили Нови Сад, мостове смо видели само на цртежима. А и за тај мост сте гласали, утврдили да нам је тај мост потребан, на истој локацији, исти Шодрош, исти Дунав, исти град, иста саобраћајница. Само тад није било заштите птица и нису се корњаче чувалеи није било сурвајвер кампова. Не могу да разумем када потпадате под хистерију људи који нису водили озбиљну политику и доносили одлуке. Ви сте гласали за тај мост неколико пута, нема коруптивних радњи“, рекао је Вучевић.

12:01

Новаковић: Звонку Веселиновићу послове намешта држава, а профит дели с Вучићевим братом

Посланик Народне странке Борислав Новаковић навео је шта би се могло све изградити од новца који је предлогом буџета предвиђен за изградњу Националног фудбалског стадиона.

„Ако бисмо одустали од изградње Националног фудбалског стадиона, могли бисмо да саградимо 10 мостова на Дунаву. Могли бисмо да саградимо око 6.000 вртића. Као што знате свуда имамо листе чекања, ја долазим из Новог Сада и знам каква је тамо ситуација. Могли бисмо да саградимо око 2.000 домова здравља. Притом, кад говорим о мостовима, желим да будем прецизан, не мослим на ову врсту мостова која је у плану у Новом Саду, да се узме кинески кредит и да они раде премер радова. Премер радова за нови новосадски мост био је 130 милиона евра, да би само за две недеље то прерасло у уговорених 175,5 милиона евра. Значи настала је коруптивна разлика од 45,5 милиона евра за само две недеље“, рекао је Новаковић и додао: 

„Кад говорим о 6.000 вртића, не мислим на онакве вртиће које је у Новом Саду градио Милош Вучевић, а који је градио Монтоп, фирма његовог личног пријатеља и десне руке највећег криминалца у овој држави Звонка Веселиновића. Тај човек се зове Марко Босанац Боске и он је добио посао зато што је пријатељ Милош Вучевића и десна рука највећег криминалца у овој држави Звонка Веселиновића. Стотине километара аутопута бисмо могли да изградимо, али не тако што ће Кинези радити и узимати као подизвођача фирму Инкоп или Нови Пазар пут, који је у власништву Звонка Веселиновића, човека који не би смео да добије ни динар из буџета. Јер је он у систему санкција међународне заједнице и његове фирме не могу да послују нигде у свету, осим у Србији. А он је овде привилегован, он који је највећи криминалац у овом делу Европе добије привилеговане послове, а намештају му послове и република и локалне самоуправе, а профит дели са рођеним братом Александра Вучића Андрејем Вучићем“, навео је Новаковић. 

11:28

Радмила Васић: Само СНС може да гради стадион на водоизворишту

Посланица Двери Радмила Васић каже да је предлогом буџета за 2023. годину планирано ново задужење, нови кредит за изградњу стадиона у износу од 540 милиона евра.

„Председник Александар Вучић прво је рекао да ће стадион коштати 150 милиона евра, па питам Синишу Малог коме иде та разлика и колико ће стадион уопште коштати? Ми тражимо да се укине овај члан, у тренутку док имамо велику економску и енергетску кризу. И Фискални савет вас је упозорио да Национални стадион није приоритет. Спорна је и локација на којој планирате да градите. Од свих локација ви сте изабрали водоизвориште Сурчинско поље. Само је СНС у стању да своја два капитална пројекта предложи на два водоизворишта. Метро и Тесла град на Макишу и Национални стадион на Сурчинском пољу. Овим подухватима ћете потпуно уништити водоснабдевање Београђана“, рекла је Васић.

11:04

Зашто Национални стадион, да ли Беливуку треба национални бункер?

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је да се СНС плаши да се чује глас опозиције.

„Поштовани грађани Србије ја сам посланик у четвртом сазиву, написао сам се амандамана и амандмана на буџет и никад ниједан није одбијен. Данас је мој амандман одбијен без икаквог образложења. Ја знам шта је образложење, панични страх СНС да су до лаката ухваћени са рукама у пекмезу… Ово нисте радили ни ’92 ни ’93 кад сте били радикали и Јул. Бројеви су се променили јер више крадете, више отимате од грађана. Тражим да се у буџету одбију приходи приватизације, јер овај режим Александра Вучића је продао РТБ Бор, ПКБ за 105 милиона ева, а сад хектар плаћају милион и по, продали су и Железару Смедереву и све за мање од 590 милиона евра, а онда су купили права за пренос Премијер лиге за 600 милиона евра“, рекао је Миливојевић и додао: 

„Енглеску траву сте платили 600 милиона евра, не ваља вам она трава са Јовањице, него вам треба енглеска. За Национални стадион сте предвидели 900 милиона евра, јер сте нас ваљда убедили да смо прваци света у фудбалу. За шта ће вам Национални стадион, да ли вам је мала судница Специјалног суда, него хоћете да вам судимо на Нациооналном стадиону? Или Вељку Беливуку треба национални бункер?“, упитао је Миливојевић.

10:53

Стефановић: Ограничити колико се може узети из трезора

Потпредседник ССП и посланик Уједињених Борко Стефановић говорио је о њиховом амандману.

„Овај амандман смо поднели, а 80 сте одбацили без образложења и било каквог правничког труда да се то доведе у какву такву форму. Ми тражимо да се енормно задуживање које износи преко 900 милијарди евра ограничи, тао да се брише ставка у предложеном буџету која каже ако не може из ових предвиђених средстава ми ћемо посегнути у трезор, да би обезбедили ликвидност. А да не кажете до које границе, докле…. То значи немојте нас питати за износ, узећемо колико нам је потребно…“, рекао је Стефановић и додао да Уједињени сматрају да се мора навести максималан износ. 

„Ово је преседан, не као косовски, али је преседан“, рекао је он.

10:46

Лутовац: Организоваћемо се и супротставити

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да мора да се прекине са оваквим начином вођења седница.

„Овако нешто не сме да се ради, с овим мора да се прекине једном за свагда. Ово што радите посланицима, да могу да буду иницијатори и предлагачи закона, да имају право на реплику… Све им ускраћујете… Ми ћемо се против овога организовати и борити“, рекао је Лутовац

10:36

Мирослав Алексић: Ово је насиље

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је најгрубље прекршен пословник везано за одбацивање амандмана, без икаквог образложења.

„Узели сте по личном нахођењу на Одбору за уставна питања где имате већину и одбацили све. Имамо амандмане опозиционих посланика који су врло слични, једни прихваћеним други усвојени… То је насиље. Молим вас да за ових 12 мандмана Народне странке добијем образложење надлежног одбора. Одбор није дао образложења“, рекао је Алексић. .

10:32

Божић: Не знам да ли сте нешто сањали…

Посланици опозиције су се вратили на места места и први говори Небоја Зеленовић из посланичког клуба Заједно – Морамо.

„Пословник се мора поштовати, дакле, тражимо од почетка да дозволите опозицији да говори, само да се поштује оно што је свето писмо за овај дом. Ви кршите достојанство скупштине, овде су представници грађани сви изабрани на изборима. Јуче су …“, рекао је Зеленовић, али му је у реч упала Божић.

„Па не можете да се жалите на повреду пословника за нешто што је било јуче, не знам да ли сте нешто сањали. Замолила бих вас да ваше јутарње разгибавање у смислу нарушавања достојанства Народне Скупштине“, одговорила је Божић. 

„Дајте образложење посланицима, зашто одбијате амандмане…“, довикивао је Зеленовић, пошто му је микрофон у међувремену искључен.  

10:25

Божић тражила паузу, опозиција наставља с протестом

С обзиром на то да посланици опозиције који су се окупили испред стола председавајућег нису реаговали на позиве потпредседнице Скупштине Србије Сандре Божић да се врате на свој аместа, она је објавила паузу од пет минута. Међутим, посланици опозиције и даље остају у центру скупштинске сале и у рукама држе пословник. 

10:18

Опозиција изашла испред председавајућег и виче „пословник, пословник“

Посланици опозиције изашли су испред стоа председавајућег држећи у рукама пословник Скупштине Србије. 

„Тражимо повреду пословника. Зашто ово радите, чему насиље?“, питао је посланик Демократске старнке Срђан Миливојевић потпредседницу парламента Сандру Божић која тренутно председава Скупштином Србије.

„Ево новинара, снимиће вас имаћете свој перформанс и данас, само се удаљите с овог простора, нисте добили дозволу“, рекла је Божић, након чега си посланици опозиције викали: 

„Пословник, пословник…“ 

10:13

Народна странка: Одбијате велики броја амандмана

И ова седница почела је приговорима опозиције на то што им није дозвољено да дају предлоге на допуну дневног реда, али и због тога што је одбијен велики број амандмана. 

Посланик Народне странке Ђорђе Станковић тражио је да се да реч председницима посланичких група. 

09:59

Опозиција подржала телевизије Нова С и Н1

Посланици опозиционих странака подржали су јуче у Скупштини Србије телевизије Нова С и Н1 тако што су током седнице устали и подгли папире са натписом: „Мрак у Србији без слободних медија“.

Због њихове акције, побунио се посланик СНС Миленко Јованов, који је тражио да од председавајуће Елвире Ковач да обезбеди „ред у сали“. Напредњаци су добацивали да се посланици опозиције казне и да сви добију опомене.

09:54 07.12.2022.

„Лопужо, лоповска…“ за крај јучерашње расправе

Крај јучерашње седнице обележило је викање шефа напредњака у Скупштини Србији Миленка Јованова који је изнео низ увреда на рачун коопредседника странке Заједно Небојше Зеленовића.

„Лопужо једна, лопужо лоповска“, викао је Јованов у Скупштини.

„Бога оца си покрао… Изборе ниси хтео да признаш, лопужо лоповска“, наставио је видно изнервиран Јованов са вређањем посланика опозиције.

„Шта је било? Шта сам слагао? Неписмен си… Ти не знаш шта причаш човече, нема вечерас за Шабац, овде ћеш да спаваш“, викао је Јованов.