Прочитај ми чланак

ХАОС у Скупштини: Орлић не да опозицији да говори по пословнику, жустра расправа

0

Након заседања у четвртак, народни посланици и данас настављају седницу на којој ће расправљати између осталог о изменама Закона о медијском јавном сервису, финансијским плановима државних тела и агенција, потврђивању правних уговора са Уједињеним Арапским Емиратима, Бразилом и Мађарском... Део опозиционих посланика јуче је протестовао због тога што је седница заказана у среду за четвртак, а поред тога тражили су и смену чланова РЕМ-а који су штрајковали.

14:10

Орлић одредио паузу од 60 минутa

Председавајући Владимир Орлић одредио је редовну паузу у трајању од 60 минута.

13:24

Драгана Ракић показала фотографију на којој је Андреј Вучић са функционером СНС

Драгана Ракић, посланица Демократске странке, одржала је говор у Скупштини Србије, током кога је и показала фотографију на којој је Андреј Вучић, брат председника Србије Александра Вучића, са локалним функционером СНС Милорадом Пантићем Лукијем.

„Позивам Драгана Бујошевића (генералног директора РТС-а), ако му је још остало новинарске части, да поново покрене емисију „Није српски ћутати“ и да позове у емисију и Лукија, и родитеље, и Вучића, и да грађани Србије сазнају о овој афери, да је овај режим одлучио да се са неистомишљеницима обрачунава тако што ће им децу избацивати из вртића, рекла је Драгана Ракић, која је претходно прочитала шта је присутан министар Александар Мартиновић говорио док је био радикал, и шта је потом о себи рекао када је постао напредњак, преноси Данас.

РТС је народ већ једном ослободио, биће РТС поново слободан, поручила је посланица ДС на крају, пошто је поновила наводе да су у вртићу у Пећинцима, остала неуписана деца родитеља који су у опозицији, и да је Милорад Пантић Луки повереник СНС за општину Пећинце.

12:09

Изрекнута опомена Бори Новаковићу

Председавајућа Елвира Ковач изрекла је опомену посланику Народне странке Бори Новаковићу, због како је рекла „недоличног понашања“.

„Шта је овде недолично обраћање, молим вас? Зашто сам добио опомену?“, упитао је Новаковић, а онда је одговорила Ковач. 

„Недолично је зато што вичете и како се понашате“, казала је она.

12:03

Елвира Ковач позива посланике да се врате на своја места, они и даље протестују

Потпредседница Скупштине Елвира Ковач, после кратке паузе затражила је од посланика да се врате на своја места.

„Молим вас да се вратите на своја места како бисмо могли да наставимо да радимо. Микрофоне ћу укључити када се вратите на своја места“, рекла је Ковач.

За то време опозициони посланици и даље протестују.

11:54

Орлић одредио паузу

Председавајући Владимир Орлић прогласио је паузу док се ситуација не смири, те поручио да ћемо видети „ко ће после паузе бити у сали“.

11:53

Опозиција иступила из клупа, рекламирају провреду пословника, Орлић не дозвољава

Део опозиционих посланика рекламирао је повреду посланика, али председавајући Владимир Орлић није желео да им да реч. 

Уместо тога дао је реч посланику владајуће већине, али је опозиција одлучила да иступи из посланичких клупа и испред Орлића затражи повреду пословника.

Посланици ДС, Народне, ССП, Заједно и Не давимо Београд подигли су високо пословник како би га рекламирали, али Орлић је практично не примећује и не жели да им да реч.  

За то време опозиција тражи да добије реч по пословнику. 

11:26

Јованов назвао Алексића лоповом, Орлић поново само опозицију опомиње

У току пленума дошло је до расправе између Мирослава Алексића и Миленка Јованова, а том приликом Јованов је Алексића назвао лоповом.

„Лопове, један. Лопове бре, један“, чуло се током заседања.

За то време, председавајући Орлић није опоменуо Јованова, али је замолио опозицију да „не машу рукама и да не вичу“.

11:23

Миленко Јованов упоредио Бору Новаковића са Мусолинијем и назвао га карикаторуом

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов назвао је посланика Народне странке Бору Новаковића Мусолинијем.

“Неколико пута сам говорио каквим се све криминалним радњама служио Бора Новаковић када је био на власти у Новом Саду. Ви сте господине Новаковићу осуђени, додуше прекршајно… Исто оно што раде посланици Куртија у косовској скупштини, раде и посланици Вука Јеремића у нашој скупштини – траже хапшење Звонка Веселиновића и Андреја Вучића. Новаковићу, подржавате и ви овог интелектуалца. Јесте се ту нашли? Ви ћете да водите народ, ви? Ви сте бре једна карикатура, изигравате овде неког лидера, неког Мусолинија са подигнутом песницом горе”, рекао је Јованов.

11:08

Ћута: Ристичевић истакнути члан „Фарме“ и емотивни партнер Атлагића

Посланик Александар Јовановић Ћута рекао је председавајућем Владимиру Орлићу да је морао да опомене говорника Ристичевића.

„Председавајући, били сте у обавези да опоменете претходног говорника (Маријан Ристичевић), иначе истакнутог члана Фарме и емотивног партнера господина Атлагића. Ја рекламирам члан 6, шта смо ово мало пре чули од ове карикатуре”, рекао је Јовановић, након чега му је председавајући Орлић одузео реч.

11:03

Ристичевић причао о „малом чуду из Трстеника“ и Унитед Групи

Посланик са листе СНС Маријан Ристичевић искористио је прилику да са скупштинске говорнице прича о опозиционим посланицима, али и о Унитед Групи.

“Јуче је говорила особа која је лансирала аферу Миладин Ковачевић, а иначе особа је мењала име, пребивалиште, само пол није. Његова супруга је једна од уредница на РТС, а у тим посланичким клупама седи још једна уредница РТС што је кршење Кодекса новинара Србије. Имамо и мало чудо од Трстеника које је било у делегацији у Бриселу, а он је тамо наступио у корист домаћих медија у корист Унитед Групе… Имамо нерегистроване медије у нашој земљи, који су регистровани у Луксембургу”, рекао је Ристичевић.

10:18

Настављена седница, Орлић потврдио да има кворума

Председавајући Владимир Орлић рекао је да Скупштина има кворум, те да постоје услови да се настави заседање.

10:08

Опозиција критиковала Нацрт закон о полицији

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је циљ Закона о полицији да „садистички угуши побуну грађана који се буне и тек ће се бунити“ и позвао власт повуче тај закон, јер ће га у супротном повући на улици народ, кога до сада „нико није победио и кога власт не може да понижава и потцењује“.

„Ако се труднице, срчани болесници и особе са менталним сметњама усуде да протестују, чекају их електрошокови, мреже са челичним кукама којима ће се ловити демонстранти као на сафарију. То припремате грађанима Србије“, рекао је Алексић представницима Владе Србије на седници Скупштине Србије.

10:06

Мартиновић предложио још годину дана финасирања РТС и РТВ из буџета и такси

Министар Александар Мартиновић објаснио је јуче предлоге закона из прве три тачке дневног реда, међу којима је и наплата таксе за јавни медијски сервис.

„Влада је предложила да се продужи режим финансирања РТС и РТВ као јавних медијских сервиса за још годину дана односно до 31. децембра 2023. Желим да вас подсетим да је Законом о јавним медијским сервисима прописано да се РТС и РТВ финансирају из буџета једним делом, а једним делом из такси, затим из комерцијалних прихода и других извора.