Прочитај ми чланак

ХАОС У СКУПШТИНИ БЕОГРАДА: Искључивање микрофона и свађе уместо ребаланса

0

По већ уобичајеном сценарију, у градској скупштини говори се о свему, само не о дневном реду. Тако је и данас ребаланс буџета отишао у други план, јер су у први избиле свађе, опомене и искључивање микрофона.

Још једна седница градске скупштине се претворила у општу какофонију, толико да је, иначе толерантног председника Скупштине Београда, коначно издало стрпљење.

„‘Ајде мир у сали, ‘ајде мир, ‘ајде мир, да вас не чујем више!!!“, упозорио је Никола Никодијевић.

Све је почело када је Никола Јовановић из Савеза за Србију тражио да се дневни ред допуни расправом о безбедности у Београду. Због помињања министра полиције зарадио је две опомене и искључење микрофона.

„Министар полиције је 2016. објавио рат мафији, након тога су само у Београду извршене 22 ликвидације, само у Београду!“, изјавио је Јовановић.

Заменица председника скупштина хитно је напустила седницу да би пред новинарима бранила министра полиције.

„Министар Небојша Стефановић, који припада мојој странци пре свега, са којим се ми веома поносимо и који ради свој посао предано“, рекла је Андреа Радуловић.

Не дозвољава, каже, да таквог човека неко вређа. Не вређамо и не оптужујемо, одговара опозиција, траже да се министар полиције обрати градским одборницима.

„Ако је то могло пре осам година, ваљда је демократија напредовала бар толико“, рекао је Драган Ђилас.

Поштујте онда демократске процедуре – одговара власт. Опозицији поручује да најпре изучи статут града и скупштински пословник, јер тврде да намећу тему која није надлежност градске скупштине.

„И заиста је скандалозно да сваки пут кад расправљамо о буџету и другим важним темама имамо исти сценарио који нам приређује овај „савез за силовање“, односно Драган Ђилас, Вук Јеремић, Веселиновић… и ко је све у том савезу“, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Припремили би се, одговарају одборници Покрета слободних грађана, да материјал о седници нису добили синоћ у 20 часова.

„Ко је могао од синоћ од 20 сати до данас да прочита 2.000 страница са овог диска и да се припреми за нормалну расправу“, упитао је Раде Вељановски.

Александар Мирковић, шеф одборничке групе СНС: Ко је хтео – могао је, дакле могли смо да се позабавимо и тиме, али није у томе суштина…“

Н1: Прочитали сте 2.000 страна од синоћ у 20х?

Мирковић: Разумем шта хоћете да постигнете…

Н1: Хоћу само да вас питам да ли сте то успели да урадите?

Мирковић: Суштина свега је да Никола Јовановић користи политичку говорницу за јефтини политички маркетинг…

Н1: Питање је једноставно, молим вас једноставно ми одговорите.

Мирковић: Ја мислим да сам вам одговорио.

Н1: Нисте.

У помоћ страначком колеги притекао је заменик градоначелника. Објашњава да су синоћ стигли програми пословања јавних предузећа који се, тврди, лако читају кроз резиме. Сам ребаланс буџета одборницима је каже достављен пре недељу дана.

Да су са роковима имали било какав проблем, одборници опозиције могли су то да кажу на јучерашњим консултацијама с председником скупштине.

„Али ми на консултацијама нико није тражио додатни рок“, тврди Никодијевић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!