Прочитај ми чланак

ХАЈМО НА ИЗБОРЕ? РИК одбио све приговоре, крађа референдума ЛЕГИТИМНА

0

Републичка изборна комисија (РИК) вечерас је одбила све приговоре због нерегуларности на чак 3.393 гласачка места, које је поднео самостални посланик Владан Глишић у име себе и неколико опозиционих странака и покрета, тако да је крађа на референдуму 16. јануара потпуно легитимна.

Хиљаде ласачких места на којима су уочене, снимљене, документоване неправилности су на територији 25 округа у Србији, а доказе су прикупили сви који су учествовали на Вучићевом референдуму и имали контролоре: Двери, Здрава Србија, Живим за Србију, Заветници, Доста је било…

Председник РИК Владимир Димитријевић рекао је на седници РИК да је независни посланик Владимир Глишић поднео приговор за 3.418 гласачких места, али да нека од гласачких места која су наведена у приговору не постоје?!

Димитријевић је рекао да је Глишић у приговору навео како постоје основи сумње да су на дан референдума поједини чланови гласачких одбора на тим гласачким местима свесно неверодостојно попунили записнике о резултатима гласања, да су фалсификовали потписе грађана који нису гласали и уместо њих убацивали унапред попуњене гласачке листиће у кутију.

Димитријевић је навео да је РИК констатовао да подносилац приговора није доставио доказе у прилог својих тврдњи.

Он је рекао да је РИК констатовао да су гласачки одбори са гласачких места доставили уредне и потпуне записнике о раду гласачких одбора.

Републичка изборна комисија је као неснован одбила и приговор гласача Пајаза Јусуфовића, заступника мештана села Баћића, који се односи на рад гласачког одбора на бирачком месту 35. у Основној школи у Бачици.

Јусуфовић је у приговору навео да је то бирачко место отворено у 10:30, а затворено у 17:13, и да је у то време испред бирачког одбора био присутан један члан овог одбора, док се други чланови нису појавили.

Републичка изборна комисија је, увидом у записник о раду гласачких одбора, констатовала да је гласачко место отворено у 7.00, да је затворено у 20.00, да је било укупно уписано 508 гласача, а да је гласало 202 бирача, као и да су записник потписала три члана гласачког одбора.

Одбијен је и приговор Софије Казаковић из Београда, која је навела да јој није било омогућено да гласа на гласачком месту број седам, у београдској општини Стари град, јер није била у изводу из бирачког списка иако је на том месту гласала годинама.

Утврђено је да је Софија Казаковић обрисана из списка у општини Стари град по основу одјаве пребивалишта и да је уписана у бирачки списак у општини Чукарица, на гласачком месту број 48, у ОШ „Уједињене нације“.

Републичка изборна комисија одбацила је и приговор Драгана Марковић из Бора, јер је поднет од неовлашћене особе.

Републичке изборна комисија одбила је као неоснован и приговор гласача Марије и Милана Стојановића.

Они су у приговору навели да је, када су желели да гласају на бирачком месту у МЗ Кумодраж 2, на Вождовцу, број 59, видели да је код њихових имена већ неко био потписан, односно да је неко већ гласао у њихово име.

Републичка изборна комисија је, увидом у извод из јединственог бирачког списка за ово гласачко место, констатовала да су Марија и Милан Стојановић евидентирани да су гласали.

У приговору је наведено да им је понуђено да гласају што су они одбили.

Републичка изборна комисија је констатовала да приговором није указано да их гласачки одбор није спречио да гласају.

Републичка изборна комисија донела је решење о именовању председника и чланова гласачких одбора и њихових заменика за спровођење поновног гласања на референдуму у недељу, 23. јануара на девет гласачких места.