Прочитај ми чланак

ХАГ СЕ ЖАЛИ УН: Радикали нису поштовали суд, морају да одговарају

0

У извештају трибунала негативна оцена сарадње наше земље са тим судом. Тражиће да се, преко ЕУ, појачају притисци на Србију

radikali

ПРЕДСЕДНИК Хашког трибунала Кармел Агиус поднеће у четвртак извештај Савету безбедности УН у којем ће, како “Новости” сазнају, највероватније изнети негативну оцену сарадње Србије са тим судом због неизручивања радикалске тројке.

Портпарол суда у Хагу Ненад Голчевски потврђује, за “Новости”, да ће на заседању СБ тема бити и случај Вјерице Радете, Петра Јојића и Јове Остојића који су оптужени за непоштовање суда. Он, међутим, каже да не може да прејудицира његову оцену сарадње:

– Оно што знамо је да је претресно веће које води овај предмет обавестило председника Трибунала о томе да Србија и даље не испуњава своје обавезе предвиђене статутом, као и да оптужени нису ухапшени, због чега је издат међународни налог за њихово хапшење.

На питање шта ће Хаг предузети у случају да српске власти остану при одлуци да не испоруче радикале, Голчевски каже да ће Агиус “у догледно време одлучити о могућим наредним корацима у вези са овим питањем”.

Без обзира на негативну оцену, наши извори оцењују да су мале шансе да притисак на Србију због тог питања дође из Савета безбедности, пре свега због става Русије. Извесно је, међутим, да ће Хаг извршити утицај преко ЕУ, што би могло да значи нови застој у отварању поглаваља.

Троје радикала терете се да су у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља – претили, застрашивали и нудили мито сведоцима.

СУПРОТНЕ ОДЛУКЕ

ПРЕПРЕКУ изручењу радикала Хашком трибуналу представља и одлука Вишег суда у Београду по којој законски услови за то нису испуњени јер се ради о оптужби за непоштовање суда, а не за ратни злочин. Ипак, у готово идентичном случају Љубише Петковића, такође члана СРС, српски суд донео је 2008. године супротну одлуку и дозволио његово изручење.