Прочитај ми чланак

ГУСКОВА: Вучић не може решити косовско питање у корист Албанаца без подршке Цркве

0

Вучић мора брзо да реши косовско питање услед притиска ЕУ, али то не може учинити на начин на који то од њега траже јер српски народ то не би прихватио, рекла је Јелена Гускова, доктор историјских наука, инострани члан САНУ и одличан познавалац прилика на Балкану.

(фото Јутјуб)

Она је у интервјуу за руску редакцију сајта „Балканист“ то истакла одговарајући на питање о улози Српске православне цркве и  постоји ли уопште „пост-косовска политика“ Србије:

„Црква има изузетно важну улогу, при чему се поставила као организација која не учествује у државној политици – то је било потпуно јасно још у време патријарха Павла. Данас само Црква може објединити све православне Словене. Зато је данас, кад се решава косовско питање, улога, тачније речено став Цркве веома важан. Александар Вучић не може решити косовско питање у корист Албанаца без подршке Цркве, услед чега је принуђен да ту подршку тражи по питањима политике коју спроводи. То је веома тежак положај. Он мора брзо да реши косовско питање услед притиска ЕУ, али то не може учинити на начин на који то од њега траже јер српски народ то не би прихватио. Његов положај је изузетно тежак, јер ризикује да уђе у историју као издајник интереса српског народа у корист Албанаца остави ли српски народ на Косову без заштите.“