Прочитај ми чланак

ГУСКОВА Реакција из Москве: Американка у конгресу од Срба прави монструме

0

РУСКИ доктор историјских наука Јелена Гускова оценила је јуче да америчка конгресменка Еди Бернис Џонсон, која је поднела предлог нове резолуције о Сребреници у конгресу САД, није упозната са догађајима на територији бивше Југославије, јер у том случају не би, како каже, писала такве глупости.

Гускова, у интервјуу за Срну, као пример наводи да Џонсонова у тексту те резолуције тврди „да су снаге босанских Срба потпомогнуте војним и паравојним снагама Србије почеле агресију и етничко чишћење у БиХ 1992. године“.

– Зна ли госпођа Еди Бернис Џонсон да су се 1991-1992. године Срби припремали за одбрану, а муслимани за рат – каже Гускова и подсећа на формирање муслиманских паравојних јединица „Зелене беретке“ и „Патриотска лига“ још 1991, десет месеци пре рата у БиХ.

Подсетила је и да су прво Словенија и Хрватска прогласиле независност, а парламент тадашње СР БиХ је, без присуства Срба, изгласао одвајање од СФР Југославије, супротно Уставу, као и да су се муслимани објединили око идеје „целовите независне Босне“, док се у џамијама водила националистичка верска пропаганда, куповало и делило оружје.

Гускова је оценила да је нова „гужва“ у америчком парламенту повезана са унутрашњим политичким обрачунима и борбом за власт.

ЖЕНА КОЈА У КОНГРЕСУ ОД СРБА ПРАВИ МОНСТРУМЕ

Предлог нове резолуције о догађајима у Сребреници, чији су формални предлагачи троје конгресмена из редова америчких демократа, нови је удар на Београд и Бањалуку, иза којег не стоје само политички фактори из САД, већ и регионални опоненти Србије.

Циљ је да се ослаби позиција наше државе, њене везе са Републиком Српском, а постојање саме Српске оспори, тако што би се прогласила – геноцидном творевином.

Документ је достављен Представничком дому Конгреса САД на усвајање, а под називом „Резолуција о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима, које су српске снаге починиле у Сребреници у јулу 1995.“

Текст је у понедељак, 13. јула, представила конгресменка Еди Бернис Џонсон. Ова медицинска сестра има 85 година и копредседавајућа је босанском кокусу у Конгресу.

Њен документ упућен је Комитету за оружане снаге Конгреса, а подржале су га и страначке колеге Џонсонове, конгресмени из реда демократа, Елиот Енгел, острашћени албански лобиста, и Џејмс Мекгаверн.

Занимљиво је да се Џонсонова, која је толико залаже за резолуцију о „геноциду у Сребреници“, здушно била против историјског консензуса у САД око геноцида над Јерменима.

Она је 2009. године, када су је питали да ли признаје геноцид над Јерменима кратно одговрила „Не“, то касније поново потврдила, да би 2019. била једна од три члана Конгреса који су били суздржани („пресент“) током гласања о резолуцији којом су САД признале геноцид над Јерменима!

У августу 2010. године, Ами Голдсон, адвокатица при Конгресној фондацији Блацк Цауцус, изјавила је да је Џонсонова прекршила организациона правила тако што је доделила најмање 15 стипендија рођацима или деци Рода Гивенса, начелника њеног дистрикта.

Она је тиме прекршила правило против непотизма, тим пре што примаоци стпендија нису испуњавали услове. Џонсонова је рекла да је „несвесно“ направила грешку у додели грантова и да ц́е радити са фондацијом на њеном отклањању.

Џонсонова је била прва Афроамериканка која је обављао функцију главне психијатријске сестре у административној болници у Даласу. У политику је ушла после 16 година на тој позицији.