Прочитај ми чланак

Гренел са Вучићем: Ако се не договорите са Приштином, САД ће се повући

0

Мислим да смо кренули напред и желимо да останемо на том путу, поручио је специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и додао да ће се, ако обе стране не седу и не дођу до разумног решења, САД повући.

Гренел је, на питање мисли ли да је фер његов захтев за реципроцитетом – Приштина да укине таксе, а Београд заузврат да заустави кампању за повлачење признања Косова, као и шта значи његова изјава да председник Трамп неће дозволити да решавање односа Београда и Приштине траје предуго ако нема напретка, казао да није на њему да одлучи шта је фер. „Желим да приближим две стране, а на странама је да одлуче“, рекао је амерички дипломата.

„Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. Ја покушавам да се усмерим на бољу будућност људи на Косову и Србији. Да пренесем нешто од оне енергије коју имамо у САД, да политичка питања ставимо у страну и да се усресредимо на привреду“, објаснио је он.

Истакао је да се мора учинити све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт.

„Верујем да ћете када то успемо видети још већи процват ваше привреде, а када то учинимо, остављам на другима да одлуче да ли је нешто фер“, казао је он.

Гренел је, кад је реч о роковима, подсетио је да је имао рак, а да је још ту, али да не зна шта ће се десити следеће недеље, идућег месеца, те да га занима оно што је данас.

„Не могу да предвиђам будућност. Могу да кажем да заиста осећамо одређено узбуђење и енегрију када се креће напред. Мислим да смо кренули напред и да остајемо на том путу“, подвукао је он.

Гренел је истакао да ће обе стране сести, а ако не седну и не дођу до разумног решења, онда ће се САД повући.

Гренел је пре ове изјаве рекао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве.

„Исти захтев преносим и овде, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави“, рекао је Гренел.

Он је навео да „морамо да се крећемо у правцу привреде“, отварања нових радних места, а то значи и укидање такси које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина, пренео је Танјуг.

Гренел је рекао да се и у Приштини сусрео са привредницима на Косову који се, каже, слажу да таксе морају да се укину.

„Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу“, рекао је Гренел.

Није исто таксе и повлачење признања независности

Вучић је изјавио да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова.

„Имамо државни став по питању независности Косова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе“, рекао је Вучић.

Он је то одговорио на Гренелову понуду да Приштина укине таксе за престанак повлачења признања.

„За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте“, рекао је Вучић.

„Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер, да направимо паузу, да Приштина укине таксе, а ми да зауставимо кампању за повлачење признања независности. Рекао сам му и данас да можемо да разговарамо о томе, ако ће то снизити тензије у целом региону. Али не можемо да радимо ако ће после тога из Приштине да нам кажу следеће недеље ’е, ми хоћемо у ту и ту међународну организацију‘, јер ми морамо да радимо свој посао“, рекао је Вучић.

Отворен и искрен и не лак разговор с Гренелом

Вучић је изјавио да је са Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, пре свега тицао унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региону.

„Међутим, у односима Београда и Приштине нема лаких разговора и коју год тему да покренете, увек долазите до политике“, приметио је Вучић.

Он је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде — да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије. Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТА.

„То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумео колико је важно да се у савременом свету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.