Прочитај ми чланак

Гренел открио која тема ће бити на столу у Белој кући између Београда и Приштине

0

САД су усредсређене на економску фазу и сва политичка питања су европска питања и представљају другу фазу, изјавио Ричард Гренел, изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине.

„Политика владе САД била је да суспендује нашу подршку све док је Косово спроводило политику којом је само наносило штету. Не треба претпостављати да ц́емо ми увек исписивати празне чекове. Не знам колико пута то морам да кажем, али био сам савршено јасан према свима који су укључени у ово, да ми, САД, чврсто стојимо на томе да ћемо овај 20-годишњи конфликт између Косова и Србије решити само кроз економску нормализацију, радна места за младе и развој економије“, казао је Гренел у интервјуу за приштински портал Газета Еxпресс.

© AP Photo

Како преноси КоССев, Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине тврди да је о својој „визији о два корака“ разговарао са француским и немачким саветником.

„Први корак је економска нормализација. САД су усредсређене на економску фазу. Сва политичка питања су европска питања. Она долази као друга (фаза). Визија коју делимо са Французима и Немцима јесте та да нец́ете бити успешни у политичким стварима без стварања радних места за младе и без стварања економске нормализације“, навео је Гренел.

Други корак неће започети све док први корак не буде био успешан, а да су САД Француској и Немачкој „јасно ставили до знања да чим буде економија почела да се опоравља, чим будемо постигли споразуме о ваздушном, железничком и копненом превозу, чим будемо видели да привредна друштва расту, онда ц́е Европљанима бити лакше у политичким питањима“.

У Вашингтону се 27. јуна очекује сусрет српских и косовских званичника, како се за сада претпоставља, на нивоу председника и премијера.

Гренел је у интервјуу потврдио да Доналд Трамп неће присуствовати разговорима у Вашингтону.